– Klimatmötet är inte bara en mötesplats för världens ledare. Det är också en oöverträffad mötesplats för folkrörelser och aktiva som arbetar för en klimatomställning i sina länder och regioner. Kraften kommer i ökande utsträckning från rörelser i Syd. Det säger Anna Sehlin ordförande i Miljöförbundet Jordens Vänner (MJV).
Föreningen ordnar en bussresa till Köpenhamn. De har 70 ackrediterade till det officiella mötet och ännu fler som kommer att vara med på alternativmötet Klima Forum. MJV är också del i den världsomspännande miljörörelsen Friends Of the Earth som väntar mer än 2000 representanter från alla delar av världen.
– Överallt i världen diskuteras nu planer för omställning av samhället från fossila bränslen till förnyelsebar energi och energihushållning. Det satsas på sol, vind, biogas, spårvägar, järnvägar, ekologisk matproduktion men också hållbart stadsbyggande, säger Anna Sehlin.
FN-mötet kan försvåra eller förenkla omställningen genom dåliga eller bra politiska beslut, men minst lika viktigt är fungerande lokala lösningar både i Nord och Syd.
En central kraft för att driva sådana lösningar är medborgare och folkrörelser och deras opinionsbildning gentemot kommuner och länder. I Köpenhamn kan vi få inspiration från varandra och knyta kontakter för fortsatt opinionsbildning och byggande av en växande klimaträttviserörelse.
Genom våra kontakter i Syd ser vi också tydligt hur viktigt det är att ett globalt klimatavtal måste vara rättvist och ta hänsyn till världens fattiga. De måste få resurser för en klimatanpassad utveckling. Vi i den rika världen måste ta vårt ansvar och minska våra utsläpp hemma samtidigt som vi ökar stödet till Syd, säger Anna Sehlin.
Internationella Jordens Vänners ordförande Nnimmo Bassey från Nigeria håller med:
– Rika länder är ansvariga för merparten av ökningen av växthusgaser i atmosfären idag och måste genast åta sig snabba och bindande minskningar av sina utsläpp. Dessa minskningar måste ske utan marknadsmekanismer och utan falska lösningar som biobränslen, kärnkraft eller så kallat “rent kol”, säger Friends of the Earth Internationals ordförande.
MJV:s presskontakter i Köpenhamn:
Köpenhamn presstelefon: +45 61723089
Peter Larsson, MJV kansliet: 031 – 128042
Ellie Cijvat, ordförande – 073 778 2242
Anna Sehlin, ordförande – 076 12 29 502
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop
Hej!
Lycka till under Köpenhamnsmötet! Sätt press på politikerna. Hoppas på en
bra svensk mediabevakning av era aktiviteter.
Hälsningar
Lena Källman
Pingback: Analys: Vad hände i Köpenhamn? « Miljöförbundet Jordens Vänner