– Den ensidiga inriktningen på Kina och USA har redan fördröjt klimatförhandlingarna i ett helt år. Nu måste Sverige och EU ge upp denna nederlagsstrategi och gå samman med de fattigaste länderna för att på detta sätt sätta press på USA, det säger Lars Igeland från Miljöförbundet Jordens Vänner i ett uttalande efter ett möte med Andreas Carlgren på tisdagseftermiddagen.
– Efter kritik från Afrikanska och Asiatiska folkrörelser på mötet lovade Carlgren att jobba ihop med utvecklingsländerna. Vi vill att Andreas visar att han menar allvar med sina ord och lämnar här några konkreta förslag.
1. Ordna ett möte och en presskonferens tillsammans med G77 där EU och de fattiga länderna tillsammans lanserar ett fortsatt fördjupat Kyotoavtal (eventuellt under ett nytt namn) parallellt med arbetet för ett nytt avtal.
2. Lova att ensidigt minska utsläppen i EU med 40 % hemma till 2020 för att pressa USA och andra rika länder.
3. Täpp till kryphålen i form av internationell sjöfart och flyg, kvarvarande utsläppsrätter från nuvarande Kyotoperiod, utsläpp från markanvändning och icke additionella CDM-projekt. Dessa kryphål kan innebära att den hittills utlovade utsläppsminskningen från industriländerna uteblir helt.
4. Skjut till ytterligare och tydliga belopp till de fattigaste länderna och redogör för vilka av dessa som är nya pengar utöver biståndsmedlen. Pengarna skall inte villkoras med liknande insatser från andra industriländer.
Detta skulle vara i linje med Sveriges tradition som brobyggare mellan Nord och Syd och öka trycket på Barack Obama. USA skulle faktiskt plötsligt stå nästan ensamma med byxorna halvt nere, en pinsam situation som i slutändan kan leda till ett verkligt avtal på lördag morgon.
Kontakt:
Lars Igeland + 46 73 8203034
Fotnot: USA är knappast alls villigt att gå med på ett bindande avtal, och risken med nuvarande strategi är att konferensen avslutas med en vag uppgörelse där USA visserligen är med men till ett högt pris i form av låga utsläppsmål, icke bindande löften och massor med kryphål. 20 års arbete med Kyotoprocessen riskerar att slängas i papperskorgen.
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop
Hej, jag tycker att alla vanliga stora dagstidningar täcker mötet med väldigt
lite bakgrundinformation eller kritisk diskussion. Det togs t.ex. nästan inte alls upp varför
den afrikanska delegationen lämnade mötet. Det skulle därför vara viktigt att mera
systematiskt skickar artiklar och information till de stora dagstidningar för att stöda en
bättre information. Det är bara ett fåtal som aktivt söker denna information på era webbsidor.
Tack för ert arbetete,
Gabriela