091215: Sista chansen för Sverige att byta strategi i klimatförhandlingarna

– Den ensidiga inriktningen på Kina och USA har redan fördröjt klimatförhandlingarna i ett helt år. Nu måste Sverige och EU ge upp denna nederlagsstrategi och gå samman med de fattigaste länderna för att på detta sätt sätta press på USA, det säger Lars Igeland från Miljöförbundet Jordens Vänner i ett uttalande efter ett möte med Andreas Carlgren på tisdagseftermiddagen.

– Efter kritik från Afrikanska och Asiatiska folkrörelser på mötet lovade Carlgren att jobba ihop med utvecklingsländerna. Vi vill att Andreas visar att han menar allvar med sina ord och lämnar här några konkreta förslag.
1. Ordna ett möte och en presskonferens tillsammans med G77 där EU och de fattiga länderna tillsammans lanserar ett fortsatt fördjupat Kyotoavtal (eventuellt under ett nytt namn) parallellt med arbetet för ett nytt avtal.
2. Lova att ensidigt minska utsläppen i EU med 40 % hemma till 2020 för att pressa USA och andra rika länder.
3. Täpp till kryphålen i form av internationell sjöfart och flyg, kvarvarande utsläppsrätter från nuvarande Kyotoperiod, utsläpp från markanvändning och icke additionella CDM-projekt. Dessa kryphål kan innebära att den hittills utlovade utsläppsminskningen från industriländerna uteblir helt.
4. Skjut till ytterligare och tydliga belopp till de fattigaste länderna och redogör för vilka av dessa som är nya pengar utöver biståndsmedlen. Pengarna skall inte villkoras med liknande insatser från andra industriländer.
Detta skulle vara i linje med Sveriges tradition som brobyggare mellan Nord och Syd och öka trycket på Barack Obama. USA skulle faktiskt plötsligt stå nästan ensamma med byxorna halvt nere, en pinsam situation som i slutändan kan leda till ett verkligt avtal på lördag morgon.

Kontakt:
Lars Igeland + 46 73 8203034
Fotnot: USA är knappast alls villigt att gå med på ett bindande avtal, och risken med nuvarande strategi är att konferensen avslutas med en vag uppgörelse där USA visserligen är med men till ett högt pris i form av låga utsläppsmål, icke bindande löften och massor med kryphål. 20 års arbete med Kyotoprocessen riskerar att slängas i papperskorgen.

1 reaktion på ”091215: Sista chansen för Sverige att byta strategi i klimatförhandlingarna”

 1. Gabriela von Blankenfeld

  Hej, jag tycker att alla vanliga stora dagstidningar täcker mötet med väldigt
  lite bakgrundinformation eller kritisk diskussion. Det togs t.ex. nästan inte alls upp varför
  den afrikanska delegationen lämnade mötet. Det skulle därför vara viktigt att mera
  systematiskt skickar artiklar och information till de stora dagstidningar för att stöda en
  bättre information. Det är bara ett fåtal som aktivt söker denna information på era webbsidor.
  Tack för ert arbetete,
  Gabriela

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top