091219: Obamas besked: ett greenwash avtal.

– Obama lämnar bakom sig ett avtal, så tunt att det riskerar blåsa bort i decembervinden, säger Ellie Cijvat ordförande för Miljöförbundet Jordens Vänner. Världens ledare har försökt rädda sina ansikten istället för att rädda klimatet. Bristen på ledarskap är oerhört!
Avtalet innehåller ännu inga siffror på åtaganden och kommer inte vara lagligt bindande. Obama själv meddelade även i sitt tal att det avtal som till sist pressades fram inte är optimalt för någon part och hävdade att alla fått offra något.
Det är dock tydligt att de förhandlande länderna sitter med olika kort på handen och olika stora risker i för hållande till ett svagt klimatavtal. För vissa länder handlar det om möjligheten till en forstsatt existens medan andra rent av ekonomiskt skulle kunna tjäna på att minska sina utsläpp.
– Om det här tandlösa avtalet går igenom och blockerar ambitiösa avtal för en längre tid kan det inte betraktas som något annat än största tänkbara misslyckande. Det är världens fattiga som får betala priset för den rika världens bristande handlingskraft, säger Ellie Cijvat, ordförande.
Presskontakt:
Ellie Cijvat +46 737 78 22 42
Kajsa Lindqvist +46 702 77 31 29
Miljöförbundet Jordens Vänner är en del av Friends of the Earth International – världens största gräsrotsorganisation inom miljöområdet med 2 miljoner medlemmar i 77 olika länder på 5 kontinenter.

1 reaktion på ”091219: Obamas besked: ett greenwash avtal.”

  1. Pingback: Analys: Vad hände i Köpenhamn? « Miljöförbundet Jordens Vänner

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top