10 saker du behöver veta om TTIP

Stop the Trojan treaty Brussels 040215 FoEE CC Friends of the Earth Europe Lode SaidaneTTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership, är ett handelsavtal som förhandlas fram mellan EU och USA. Förhandlingarna pågår i det tysta och insynen är minimal. Många folkrörelser, däribland Jordens Vänner, är oroliga för avtalets konsekvenser för miljön, välfärden och demokratin. Jordens Vänner har nu tagit fram ett flygblad, som är en översättning av danska Jordens Vänners, NOAH:s, flygblad. Läs och sprid gärna flygbladet!

Sammanfattning av de 10 punkterna om TTIP

  1. Handelsavtalet TTIP handlar om mycket mer än handel. EU och USA har redan avskaffat eller sänkt de flesta tullar. Därför siktar frihandelsavtalet främst mot att likrikta och standardisera regler och lagar, märkningar och godkännandeprocedurer över Atlanten.
  2. Utländska verksamheter kommer att kunna lagföra stater vid sidan om det nationella rättssystemet.
  3. TTIP kan betyda fler kemikalier i leksaker och kosmetika. EU ställer högre krav än USA för användning och på märkning av kemikalier i en lång rad av produkter.
  4. TTIP kan leda till mer GMO, klorkycklingar och tillväxthormoner i EU.
  5. TTIP är dåligt för klimatet, då det är mycket sannolikt att TTIP kommer att medföra ökad import av skiffergas, tjärsand och olja från USA, där den beryktade fracking-metoden är utbredd.
  6. TTIP kan betyda slutet för EU:s försiktighetsprincip, då europeisk och amerikansk lagstiftning bygger på olika grundprinciper.
  7. TTIP riskerar att motarbeta lokala livsmedelsinitiativ i USA och EU som försöker främja hälsosammare, mer hållbara och lokalt producerade matvaror genom offentliga inköp.
  8. De ekonomiska fördelarna med TTIP är starkt övervärderade, och beräkningarna är fulla av förutsättningar som EU:s ekonomi inte lever upp till och bortser från väsentliga utgifter förbundna med avtalet.
  9. Förhandlingarna föregår bakom slutna dörrar. Medborgarna och civilsamhället har vägrats tillgång till förhandlingsbordet, medan näringslivets lobbyister har haft privilegierad tillgång till information och möjlighet att höras.
  10. Ett så kallat regleringsråd kommer att ta makten från de nationella regeringarna. Regleringsrådet ska garantera att lagar och regler i framtiden utformas i tätt samarbete mellan EU och USA.

Flygbladet 10 saker du bör veta om TTIP
Läs mer
Europeiska namninsamlingen mot TTIP och CETA
Jordens Vänner arrangerar TTIP homeparties
Cecilia Malmström och TTIP är en av årets nominerade till Greenwashpriset
Jordens Vänners nyhetsflöde om TTIP

Foto: FoEE/Lode Saidane

Dela gärna vår kamp!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *