Hjälp miljön med menskopp

I senaste Miljötidningen fick du lära dig om konsekvenserna av dagens preventivmedel. Miljön förstörs på grund att vi konsumerar och sprider hormonella kemikalier i naturen.
— Om du verkligen vill förbättra miljön, sluta med bindor och tamponger, säger barnmorskan och författaren Birgit Linderoth.
 
Text: Mikaela Nordin
 
Foto: Ruby Cup
 

Birgit Linderoth är barnmorska och kämpar för miljövänliga, och människovänliga, alternativ. I senaste Miljötidningen kunde du läsa om hennes kamp för hormonfria preventivmedel. Här får du veta mer om hennes tankar kring dagens mensskydd.
För det första ser Birgit Linderoth problem i hur mensskydden produceras.
— Först höggs träd ner, sedan används kemiska processer, blekmedel. Under tillverkningen krävs energi och den bildar utsläpp.
Det finns ekologiska tamponger som till exempel inte bleks. Men Birgit Linderoth sin problematik med dem också. Hon tycker inte om tanken på att ständigt slänga och köpa nytt.
— Det är en sopsporteringsgrej. Tamponger och bindor är ett engångsmaterial och det är en stor förpackningshysteri kring dem. De packas in i plast för att sedan placeras i en större plastförpackning.
Det krävs transporter både för produktion och sophantering.
— Det är ett stort energislöseri!
I stället föreslår Birgit Linderoth menskoppen.
— Du behöver bara en eftersom den används om och om igen, det är bara att koka den i vatten. Och den är mer hälsosam och mer miljövänlig. Du kan även använda din pessar som menskopp, ännu bättre för miljön!

2 reaktioner på ”Hjälp miljön med menskopp”

  1. Menskoppen är en fin idé tycker jag. Tillfredställande att inte använda mer resurser än nödvändigt. En liten fundering är dock vilken typ av plast som koppen är gjord av? Det finns det ju ett gäng plaster som inte är särskilt trevliga, för kroppen, för miljön. Någon som vet mer om materialet och hur tillverkarna har resonerat kring valet av material?

  2. Pingback: Tema Kemi: Miljösmart födelsekontroll « Jordens Vänner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top