Miljötidningen 2013, från strategi till klimat & rättvisa

Miljötidningen är Jordens Vänner medlemstidning och utkommer 5 gånger per år. 2013 års nummer av miljötidningen har alla haft ett specifikt tema. Nedan görs en kort resumé av årets nummer med artiklar som går att läsa direkt här på nätet.
Året första nummer hade temat strategi, att precis som alla andra samhällsförändrande rörelser under historien måste miljörörelsen ha strategier för att kunna påverka och förändra samhället. I numret fick bland annat Stina Svensson, talesperson (Fi), svarar på tre strategiska frågor kring miljörörelsen. I numret gick det även att läsa om det som tillhör oss, Jordens Vänners filmprojekt hos Awa folket i Colombia och Ecuador.


Andra numret hade temat fred och behandlade militariseringens frammarsch både i Sverige och globalt.  Exempel på artiklar på det temat var om det svenska förvaret och deras sprängövningar i fiskarnas barnkammare. Det gick även att läsa artiklarna om att kampen om naturresurserna – snart väpnad och att vi inte längre är ett neutralt land. I detta nummer gick det även att läsa om det hyggesfria skogsbruket.
Miljötidningen nummer tre, hade temat kemi, om hur vi är invaggade i en falsk trygghet när det gäller kemikalierna i vår vardag. Med artiklar om bland annat kemikoll – bortom kontroll? och om hur preventivmedel förstör vår miljö. Det gick även att läsa artikeln sociala konflikter och miljökatastrof i Peru. Även krönikan Alfred och Cecilia om miljögifterna i vår vardag. I numret berättade även Eddie Olsson och Ellie Cijvat om Jordens Vänners utskott.
Miljötidningen nummer fyra hade temat omställning. Under det temat gick det att läsa en intervju med omställningsrörelsen, hur Jordens Vänners styrelse ställt om och även om cirkulär ekonomi. Under föreningssidorna gick det att läsa om det fortsatta hotet mot regnskogen och dess befolkning. Det gick även att läsa om Jordens Vänners regnskogsprojekt i Ecuador och Colombia och om den lokala samarbetsorganisationen Altropico.
Årets sista nummer av Miljötidningen, nummer fem hade temat klimat & rättvisa. I detta nummer gick det att läsa om hur demokratin töms på sitt innehåll och hur klimatförändringarna slår mot Afrika. Det gick även att läsa om Jordens Vänners Rättvis omställningsturné.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top