Tack för alla nomineringen till Greenwashpriset 2014

Vi har fått in många spännande och intressanta nomineringar till Greenwashpriset 2014. Av alla nominerade har vi valt ut fem bidrag som det går att rösta på här. De utvalde bidragen blev Cloetta, Santa Maria och Findus, EU och EU kommissionen, Trafikverket och Förbifart Stockholm, Vattenfall och Ängelholms kommun.

Greenwashpriset 2013 gick till AP fonderna och nomineringen löd: De svenska AP-fonderna har till uppdrag att förvalta svenska folkets pensionspengar, och placera dem med hänsyn till miljö och etik, utan att det påverkar avkastningen negativt. I detta förhåller de sig också till internationella riktlinjer. Ett av de företag som första och sjunde AP fonden investerar i är Sime Darby som anklagats för att bryta mot FNs Global Compact riktlinjer som första AP fonden uppger sig följa.
Dessutom investerar AP-fonderna drygt 9 500 miljoner kronor i världens sex största oljebolag och inget av de företag där AP-fonderna har sina största investeringar prioriterar förnyelsebar energi. Detta rimmar mycket dåligt med fondernas krav på att ta hänsyn till miljö och etik. Läs mer om Greenwashpriset 2013.
Svenska Greenwashpriset har tidigare år gått till: 2012: Stora Enso, 2011: Maud Olofsson och 2010: Andreas Carlgren.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top