Maud Olofsson infann sig inte vid prisutdelningsceremonin för Svenska Greenwashpriset igår på Almedalsveckan, när Jordens Vänner presenterade vinnaren. Idag (7 juli) lyckades Jordens Vänner nå näringsministern på väg till ett seminarium på Wisby Hotell och passade på att överlämna Svenska Greenwashpriset.

Maud Olofsson vann Greenwashpriset för beslutet att utvidga det svenska fossilgasnätet, drygt två månader efter Olofssons uttalande om att “vi inte ska ha någon storskalig utbyggnad av gas eftersom vi inte kommer att behöva det och inte tycker att den är miljömässigt rätt.”

Maud Olofssons kommentar var att priset var djupt orättvist och att stora insatser har gjorts som t ex miljöbilspremien. Dessutom sa näringsministern att det inte alls är säkert att fossilgasledningen byggs.

– Tycker man inte att ledningen ska byggas ska man givetvis inte ge tillstånd, säger Ida Nilsson, ordförande för Jordens Vänner som överlämnade priset till Maud Olofsson.

– Att gå till val på att avveckla fossila bränslen och sedan göra tvärtom är dubbla budskap, vilseledande av väljare och ett solklart fall av greenwash, säger Ida Nilsson.

Maud Olofsson röstades fram som vinnare av fem kandidater genom en omröstning på nätet.

Kontakt:
Ida Nilsson, ordförande, 0736 425 337

>> Länk till filmklippet av överlämningen på youtube: http://www.youtube.com/embed/VCnpYNLpw_4

Pressbilder:

I bilderna syns bl a Maud Olofsson som just har mottagit priset på Wisby Hotell i Almedalen, samt Ida Nilsson, ordförande i Jordens Vänner. Bilder: Jordens Vänner

Ida Nilsson, ordförande i Jordens Vänner, överlämnar Greenwashpriset till Maud Olofsson

Maud Olofsson tar emot Svenska Greenwashpriset 2011 av Jordens Vänner

Maud Olofsson tar emot Svenska Greenwashpriset av Jordens Vänner

Maud Olofsson tar emot Svenska Greenwashpriset av Jordens Vänner