1 252 klimataktivister gripna i USA

Mellan den 20 augusti och 3 september pågår den största civil-olydnadsaktionen som USA:smiljörörelse genomfört på generationer. Amerikanska miljöaktivister har i två veckors tid dagligen satt sig ner framför Vita huset för att förmå president Barack Obama att stoppa oljeledningen Keystone XL avsedd för tjärsand (oljesand) från Kanada till Texas.

Foto: Josh Lopez
När aktionen skulle summeras hade 1252 aktivister gripits, inklusive skådespelerskan Daryl Hannah, landets ledande klimatforskare på Nasa James Hansen, och Naomi Klein. Barack Obama är den som har det slutgiltiga avgörandet om ledningen ska byggas eller inte och aktionen är fokuserad på hans personliga ansvar för det ödesdigra beslutet med uppmaningen ”Yes you can!”

Emil Schön

Keystone XL
Företaget Transcanada vill bygga ledningen för att öka exporten av oljesand till USA. Ledningen dras tvärs genom USA till Mexikanska Golfen i Texas. Utvinningen av oljesand orsakar i genomsnitt mellan tre och fem gånger så höga koldioxidutsläpp globalt som som konventionell oljeutvinning. Därutöver ödelägger utvinningen stora ytområden.
Foto: tarsandsaction
 
Läs mer om de pågående sittblockaderna
http://www.tarsandsaction.org
Läs mer om oljesanden och dess miljökonsekvenser
http://www.foei.org/en/resources/publications/pdfs/2010/tar-sands-fuelling-the-climate-crisis-undermining-eu-energy-security-and-damaging-development-objectives

Miljötidningen på Twitter: @miljotidningen

2 reaktioner på ”1 252 klimataktivister gripna i USA”

  1. Pingback: Obama backar om oljeledningen Keystone XL « Jordens Vänner

  2. Pingback: Obama sa nej till Keystone XL « Jordens Vänner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top