Illustration av Josefin Lindeberg

Häng med på Aktivistskolan - 20 juni!

Är du mellan 13-25 år?
Gå med i vår ungdomsrörelse!
Det är dags att agera - kom och var en del av generationen som skapar samhällsförändring och kräver en värld som sätter människor och rättvisa först. Det är begränsade platser så först till kvarn. Vi samlas i Göteborg, Malmö och Stockholm!

Historisk seger för miljörörelsen!

För första gången i historien har en domstol dömt ett företag för att ha bidragit till klimatförändringarna. Det är vår systerorganisation Milieudefensie - Friends of the Earth Nederländena som har ställt oljejätten Shell inför rätta för att ha brutit mot både mänskliga rättigheter och Parisavtalet genom sin fossila verksamhet.

Webbinarier - 20 år sen EU-toppmötet

Det har gått 20 år sedan folkrörelser protesterade mot EU-toppmötet i Göteborg och USA-presidenten Bushs besök 14-16 juni 2001. Då krävde Jordens Vänner och Göteborgsaktionen att miljö och offentlig sektor inte ska bli handelsvara, nej till euron, militarisering, Fort Europa, nej till medlemskap i EU.
Vilka krav är aktuella idag och vilka lärdomar kan dras inför framtiden?

 Sommarforum - För en grön rättvis nystart

Den 30 juli – 1 augusti ses vi i små pandemisäkra grupper i Bergsjön, Malmö, Tensta, Vännforsbäck, Österfärnebo och digitalt för ett sommarforum på tema klimatomställning, rättvisa och antirasism. Vi diskuterar bland annat frågor om bostäder och jobb, stad och landsbygd, omställning efter pandemin och ödesvalet 2022.
Bli månadsgivare                    Bli medlem

Skriv under - för en nedrustning av fossila bränslen!

Världen över sprider sig idén om ett avtal för fossil nedrustning. Jordens Vänner har skrivit under den internationella namninsamlingen. Nu uppmanar vi svenska kommuner att göra detsamma.

Los Angeles, Vancouver och Barcelona har redan officiellt ställt sig bakom avtalet. Skriv under vår namninsamling och pusha din kommun att bli den fjärde i världen att ställa sig bakom fossilnedrustningsavtalet.

Internationella samarbeten & Partnerorganisationer

Jordens Vänner arbetar även internationellt. Arbetet sker genom samarbeten med våra partnerorganisationer och i internationella nätverk med fokus på skydd av regnskog och stöd till marginaliseade grupper i Brasilien, Ecuador, Guatemala och Moçambique. Jordens Vänner skickade under många år ut några praktikanter till våra partnerorganisationer där de fick arbeta med frågor som rör miljö, mänskliga rättigheter, solidaritet, demokrati, jämlikhet och folkbildning.

Altropico  Kanindé Justiça Ambiental Ceiba
Gender: Indigenous women are even more vulnerable when their territory is under attack. We had the opportunity to hear some of the stories from a local leader and we are confident that supporting this people is the right way to fight gender inequalities. Bolsonaro´s proposals are a step backwards.
*Note: the names and places are not identified for security reasons.

Miljötidningen

Miljötidningen är Jordens Vänners medlemstidning. Varje nummer av tidningen har ett visst tema, som exempelvis Matsuveränitet, Biologisk mångfald, TTIP, Naturresurser eller Aktivism. I Miljötidningens nyhetsflöde publiceras utvalda artiklar från tidningen. Som medlem i Jordens Vänner får du varje nytt nummer av Miljötidningen hem i brevlådan.

Vill du göra din röst hörd? Skriv en krönika eller debattartikel och mejla den till oss! Det går även bra att kontakta oss om du vill beställa papperstidningen,  även äldre nummer.

Kontaktuppgifter Miljötidningen
miljotidningen@jordensvanner.se

Läs mer i Miljötidningens nyhetsflöde

 

Scroll to Top