Bild: Jenny Mörk
Respekt för mänskliga rättigheter och miljö bör lyftas in i lagen som reglerar Sveriges allmänna pensionsfonder (AP-fonderna) – inte vara underordnat avkastningsmålet som i dag. Förra året startades en vykortskampanj för att stärka AP-fondernas etiska riktlinjer riktad till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och finansmarknadsminister Peter Norman. Den 17 april i år skedde en första överlämning av tusentals vykort från svenska folket.
På förmiddagen promenerade en grupp aktivister från Sergels torg till Finansdepartementets entré. Där träffade vi Peter Normans sakkunnige som tog emot de 3360 vykort och elektroniska underskrifter som kampanjen hitintills samlat in.
AP-fonderna är de myndigheter som kontrollerar majoriteten av svenska folkets inkomstpensioner. Det handlar om totalt cirka 1000 miljarder kronor. Idag finns ingen effektiv styrning av AP-fonderna som hindrar att dessa miljarder investeras i företag som kränker mänskliga rättigheter eller bidrar till miljöförstörelse. Enligt nuvarande regelverk ska AP-fonderna ta hänsyn till etik och miljö så länge som avkall inte görs på målet om hög avkastning. Granskningar av deras innehav har vid upprepade tillfällen visat på exempel där våra pensionspengar investeras i bolag vars verksamhet kopplas till miljöförstörelse och kränkningar av mänskliga rättigheter. Senast i juli i år miste fem människor i Peru livet i protester mot gruvföretaget Newmont Mining, i vilket AP-fonderna har investerat 448 miljoner kronor.
– Just nu diskuterar riksdagens Pensionsgrupp framtida struktur och styrning av AP-fonderna. De har nu chansen att skapa ett system för att garantera verkligt hållbara investeringar, säger Francisco Contreras, ordförande Latinamerikagrupperna.
I vår gemensamma vykortskampanj kräver vi att:
• Hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter måste bli minsta lika viktigt som målet om hög avkastning.
• AP-fonderna bör investera i omställningen för att skapa hållbara och klimatneutrala samhällen.
• AP-fonderna bör inrätta ett oberoende Etikråd. I de fall AP-fonderna saknar resurser att göra ett aktivt påverkansarbete, bör man helt undvika företag som kränker mänskliga rättigheter och miljö.
Följande organisationer står bakom kampanjen:
ECPAT, Fair Trade Center, FIAN-Sverige, Framtidsjorden, Klimataktion, Jordens Vänner, Kristna Fredsrörelsen och Latinamerikagrupperna.
Kontakt:
Rebecka Jalvemyr, FIAN-Sverige: rebecka.jalvemyr@fian.se / 070-794 69 36
Annelie Andersson, Latinamerikagrupperna: annelie.andersson@latinamerikagrupperna.se / 073-903 10 17
Aron Lindblom, Kristna Fredsrörelsen: aron.lindblom@krf.se / 0737163073
Bild: Jenny Mörk
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop
Pingback: Rösta: Svenska greenwashpriset 2013! « Jordens Vänner
Pingback: AP-fonderna investerar med hänsyn till miljö & etik? « Jordens Vänner
Pingback: PRESSMEDDELANDE: Vinnaren av Greenwashpriset 2013 är… « Jordens Vänner