Aktivister från Greenpeace fortfarande fängslade

De aktivister som protesterade mot oljebolaget Gazproms oljeplattform i Arktis har blivit anklagade för sjöröveri. Aktivisterna har nu officiellt anklagat för sjöröveri och riskerar femton år i fängelse.
 

 
Den 18 september 2013 försökte aktivister från Greenpeace borda det ryska oljebolaget Gazproms oljeplattform i Arktis. Gazprom är ett ryskt statligt företag vars mål att starta den första havsbaserade oljeproduktionen i Arktis.
Nästa dag, den 19 september, bordade den ryska kustbevakningen Greenpeaces båt Arctic Sunrise och arresterade besättningen på 28 aktivister och två frilansande journalister. Nederländska regeringen har meddelat att de ska inleda ett skiljeförfarande, en lösning på tvisten utan att använda sig av domstol, mot Ryssland för att frige aktivisterna. Greenpeace hoppas på att fler regeringar ska följa deras exempel.
Rysslands president, Vladimir Putin, har sagt att det är uppenbart att de fängslade aktivisterna inte är pirater. Trots detta har aktivisterna och frilansjournalisterna nu officiellt anklagats för sjöröveri vilket har ett maxstraff på femton år i fängelse. Aktivisterna kommer att kvarhållas fram till den 24 november medan anklagelserna mot dem utreds av landets myndigheter.
Sedan beslagstagningen av Arctic Sunrise för två veckor sedan har en miljon människor skickat brev till ryska ambassader över hela världen och krävt omedelbar frigivning för aktivisterna.
Greenpeace Internationals verkställande direktör, Kumi Naidoo, säger att arresteringen av aktivisterna är det allvarligaste angreppet mot Greenpeace sedan deras skepp, Rainbow Warrior, bombades år 1985.
 
Text: Madeleine Sturelind
Foto:  © Greenpeace

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top