Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Aktionsvecka mot Preems utbyggnad

22 augusti, 2020 @ 13:00 - 29 augusti, 2020 @ 19:00

 

Håller du med om att utbyggnaden av Preemraff är oförenligt med en långsiktigt hållbar klimatomställning? Är du lika besviken som oss över att Mark- och miljööverdomstolen precis gett grönt ljus till utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil? Då är det dags att agera.


Kom
och var med på vår aktionsvecka där vi omvandlar besvikelse till handlingskraft och engagemang genom att visa den svenska regeringen att vi är många som vill värna framtida generationer och vår planet.

Det stod nyligen klart att Mark- och Miljööverdomstolen godkänner Preems expansionsplaner och därmed låter fossilindustrins kortsiktiga vinster gå före mänskliga rättigheter, klimatet och våra framtida generationer. Nu ligger frågan om Preems utbyggnad på regeringens bord och här har vi chansen att kunna påverka regeringen och politiker till att fatta det rätta beslutet – att inte godkänna en utbyggnad av Preems fossila projekt.

Våra krav är att;

Avslå Preems ansökan om utbyggnad

Varför att?
En utbyggnad skulle leda till en markant ökning av landets samlade koldioxidutsläpp, vilket går rakt emot Sveriges miljökvalitetsmål om att begränsa klimatpåverkan. Sverige behöver verka för ett omedelbart stopp för investeringar i fossil energi och visa att man tar klimatkrisen och Parisavtalet på allvar.

Skapa strategier för en rättvis omställning med hållbara jobb

Varför att?
Vi behöver ställa om hela samhället. För att göra det på ett rättvist sätt behöver vi skapa nya hållbara försörjningsmöjligheter för människor som jobbar inom fossilindustrin, med schyssta villkor, trygghet och långsiktighet.

– Miljöpolitiska beslut tas med hänsyn till klimaträttvisa och med ett intersektionellt perspektiv

Varför att?
Människor drabbas olika av klimatförändringar runt om i Sverige och i världen. De rika länderna bär historiskt sett huvudansvaret för utsläpp av växthusgaser, medan det är de fattiga som drabbas värst. Alla människor har lika mycket rätt till utveckling inom planetens ramar.

 

▼ ◄ ▲ ► ▼ PROGRAM ▼ ◄ ▲ ► ▼

***Programmet kommer att uppdateras löpande och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer***

Lördag 22/8 (mer info kommer)
Söndag 23/8 (mer info kommer)
Måndag 24/8 (mer info kommer)
Tisdag 25/8 (mer info kommer)
Onsdag 26/8 (mer info kommer)
Torsdag 27/8 (mer info kommer)
Fredag 28/8 (mer info kommer)
Lördag 29/8 (mer info kommer)

Vill du vara med och planera en aktion, en aktivitet eller hjälpa till på annat sätt? Det spelar ingen roll vilka förkunskaper du har, alla har något att bidra med. Anmäl ditt intresse idag!

 

Har du frågor eller funderingar? Kontakta Lanja Rashid på lanja@jordensvanner.se

Details

Start:
22 augusti, 2020 @ 13:00
End:
29 augusti, 2020 @ 19:00
Event Category:
Scroll to Top