Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Boksläpp och panel: “Back to basics: a step forward”

25 september, 2021 @ 16:00 - 17:00

250kr – 395kr

“Back to basics: a step forward” – arvet från Torgny Östling & La Via Campesina Sverige

Engagemanget för jord- och skogsbruk och andra gröna sektorer växer i samhället. Orsakerna är flera och många pusselbitar finns. Men mycket fakta om produktion och förvaltning av naturresurser och varför vi har försatt oss i den situation som är idag lokalt och globalt är en bristvara. Torgny Östlings boken är ett bräde där pusselbitar kan falla på plats.

Böndernas röst har länge varit lågmäld ofta helt tyst. Oavsett (för stunden) varför, märks det att en viktig hörnsten i samhällsbygget saknas när vi nu måste rusta upp stora delar av livsnödvändiga funktioner som självförsörjningsgrad, beredskap, minska på resursutnyttjandet och samtidigt övergå till användning av förnyelsebara produkter.
I den omvärld där naturbrukare är en naturlig del (i dubbla bemärkelser) av samhället och kunskap, erfarenhet och historisk medvetenhet kring landsbygdens näringar därför är stor – där finner man hållbara lösningar för framtiden.

Via Campesina-rörelsen har varit den rösten i många länder och globalt när de traditionella gröna näringarna drabbats av de senaste 30 årens globala nyliberalistiska beslut. Beslut där Sverige har varit en av de mest drivande entusiasterna. Precis för att utmana sådan utveckling med ett grassrootsperspektiv byggdes NOrdBruk.

Det är hög tid att ta vara på de erfarenheter som samlats bland naturbrukare efter den globala omställningen i början på 90-talet. De stora antal bönder, skogsbrukare, kustfiskare, renskötare, äppelodlare, m. fl. som tvingats sluta eller det fåtal som lyckats överleva som producenter behöver höras. Det för att samhället ska kunna välja hållbara lösningar för framtiden.

— Torgny Östling var NOrdBruks grundare och ordförande och avslutade boken år 2020. År 2021 gick Torgny bort på ett tragiskt sätt, utan att hinna hålla ett offentligt boksläpp.

På scenen kommer NOrdBruks styrelse och eventuella gäster berätta varför boken är en unik svenska och europeiska litteratur samt delar med sig om de lösningar som boken erbjuder för dagens och morgondagens utmaningar.

Till Facebook-event: https://www.facebook.com/events/949957805864561/

Biljett Bokmässan: 250kr/dag

Biljett Bokmässan Play (bara online): 395kr

Details

Date:
25 september, 2021
Time:
16:00 - 17:00
Cost:
250kr – 395kr
Event Categories:
,
Website:
https://bokmassan.se/studiobiljetter/

Venue

Bokmässan Göteborg
Svenska Mässan
Göteborg,
+ Google Map
Scroll to Top