Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Urfolksrättigheter i Brasilien och i Sverige – ett samtal om kolonisering, rättigheter och kamper.

september 26 @ 13:30 - 14:30

250kr – 395kr

Under juni till augusti varje år brinner det i brasilianska Amazonas. De senaste åren har bränderna förvärrats och det i takt med att skövlingen av regnskogen har trappats upp. På avskogningens frontlinje står urfolksgrupper som kämpar för att skydda skogen och sina rättigheter till mark och naturresurser.
Även i Sverige ökar avskogningen i hastig takt och systemet för utvinning av naturresurser i Sverige liknar det i Brasilien. Paralleller kan dras mellan situationer för urfolks rättigheter världen över. I år har urfolk i Brasilien skapat ett eget parlament, en historisk händelse. Unga mobilisering växer och allianser mellan olika rörelser intensifieras.
Under samtalet ska Jordens Vänner prata med representanter från Suruífolket i Brasilien och samiska representanter om vikten av organisering och hur olika typer av rörelser behövs för att påverka policyers och säkerställa mänskliga rättigheter. Men även hur dessa rörelser är centrala för att utveckla och dekolonisera mänskliga rättigheter i sig samt skapa en förändring i den koloniserade synen på mark och natur.

Obs! programmet på engelska.

Medverkande: Almir Narayamoga Suruí, Cacique (hövding) för Surui folket och verkställande samordnare för the Indigenous Parliament of Brazil; Txai Bandeira Suruí, Aktivist och grundaren av urfolks-ungdomsrörelsen i Rondonia (Juventude Indígena de Rondônia), Brasilien; Åsa Larsson Blind, vice-ordförande för Samerådet/Sámiráddi/ Saami Council
Moderator: Sofia Hedström, kampanjchef på Jordens Vänner

Biljett Bokmässan: 250kr/dag

Biljett Bokmässan Play: 395kr

Detaljer

Datum:
september 26
Tid:
13:30 - 14:30
Pris:
250kr – 395kr
Evenemang Kategorier:
,
https://bokmassan.se/studiobiljetter/?fbclid=IwAR28PGn9Rbc-7xIx7TJ1qCdcTOCwWW_tblXwxVXGgqVdHx7l-TMCGlfNd-o

Plats

Bokmässan Göteborg
Svenska Mässan
Göteborg,
+ Google Map
Scroll to Top