Protester mot colombianskt dammbygge

 

 
 
 
 
 
Magdalenafloden, Colombia. Foto: Velaia(ParisPeking)/FlickrCreativeCommon
Trots att tillstånd saknas fortsätter arbetet med Quimbo-dammen som ska dämma upp Magdalena-floden i Huila, Colombia. Det multinationella kraftbolaget Enel-Endesa (italiensk-spanskt) gör sig redo att tvångsförflytta lokalbefolkningen.

Befolkningen i Huila har genomfört flera strejker de senaste veckorna för att hindra att dammen tas i bruk och omgivningarna översvämmas. Jordens Vänner i Colombia är djupt involverade i att stötta motståndet.  Tisdagen den 14 februari satte polisen in Esmad-styrkor, en slags nationell mobil kravallpolisstyrka, för att rensa upp bland demonstranter, bönder och fiskare som slagit läger vid dammbygget för att hindra det. Enligt Radio Mundo Real skadades demonstranten Carlos Trujillo allvarligt vid polisinsatsen.
Överenskommelsen på väg att brytas
Efter två veckors blockad av dammbygget nåddes så sent som den 18 januari demonstranter och kraftbolag en överenskommelse som nu enligt Jordens Vänner Colombia – Censat/Agua Viva är på väg att brytas av kraftbolaget Enel-Endesa.
Quimbodammen kommer att dränka 8 250 hektar land när den tas i bruk. En lång rad jordbruks- och fiskesamhällen utmed floden förlorar då sin försörjning.
Skriv på protesten mot dammbygget riktad mot Colombias miljödepartement på FoE Colombias hemsida (Censat/Agua Viva)

2 reaktioner på ”Protester mot colombianskt dammbygge”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top