Älgar kan vara en tidig varningsklocka för förändringar

Trots tidigare rapporter om massdöd hos älgar i Sverige visar slutsatsen på en internationell forskarträff vid SLU att världens älgar mår ganska bra. Göran Ericsson, professor vid institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i Uppsala säger att älgen kan vara en tidig varningsklocka för förändringar.
 
 
 

 
Den svenska älgen är anpassad till stora temperaturskillnader mellan vinter och sommar och kan bli värmestressade redan när vintertemperaturen är över -5 grader och sommartemperaturen är över 15 grader.
– Älgen skulle kunna vara en tidig varningsklocka för förändringar, säger Göran Ericsson till tidningen Land och Lantbruk.
Älgens känslighet blir ett problem för dess överlevnad. Om våren kommer tidigare kan det göra att kalvar missar den period när växterna har ett högt näringsinnehåll. De kalvar som inte går upp i vikt tillräckligt mycket får svårt att överleva vintern. Exakt vilka förändringar som påverkar älgen är svårt att veta. Troligen är det flera olika förändringar som samspelar.
– Därför är det synd att viltfrågor är separerade från övriga skogs- och miljöfrågor. Det krävs en helhetssyn i naturförvaltningen, säger Göran Ericsson.
 
Foto: flickr – hubbardcoe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top