Trots tidigare rapporter om massdöd hos älgar i Sverige visar slutsatsen på en internationell forskarträff vid SLU att världens älgar mår ganska bra. Göran Ericsson, professor vid institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU i Uppsala säger att älgen kan vara en tidig varningsklocka för förändringar.
Den svenska älgen är anpassad till stora temperaturskillnader mellan vinter och sommar och kan bli värmestressade redan när vintertemperaturen är över -5 grader och sommartemperaturen är över 15 grader.
– Älgen skulle kunna vara en tidig varningsklocka för förändringar, säger Göran Ericsson till tidningen Land och Lantbruk.
Älgens känslighet blir ett problem för dess överlevnad. Om våren kommer tidigare kan det göra att kalvar missar den period när växterna har ett högt näringsinnehåll. De kalvar som inte går upp i vikt tillräckligt mycket får svårt att överleva vintern. Exakt vilka förändringar som påverkar älgen är svårt att veta. Troligen är det flera olika förändringar som samspelar.
– Därför är det synd att viltfrågor är separerade från övriga skogs- och miljöfrågor. Det krävs en helhetssyn i naturförvaltningen, säger Göran Ericsson.
Foto: flickr – hubbardcoe
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop