AP-fonderna investerar i tveksamma gruvföretag

I Miljötidningen 3/2011 skrev vi om hur kopparutvinningen är förödande för människor och miljö i delar av Peru. På torsdagen släpptes Swedwatchs rapport om hur svenska pensionspengar investeras i multinationella företag som driver guldgruvor bland annat i Peru. Den tar upp hur AP-fonderna investerar i bolag trots dessas låga ambitioner när det gäller miljö och etik.
 
Foto: noapascualama

 
Torsdagen den 22 september släppte Swedwatch rapporten ”Rena guldgruvan” – AP-fondernas investeringar har en smutsig baksida. Rapporten som är framtagen på uppdrag av Latinamerikagrupperna har gått igenom och granskat flera multinationella företag som de svenska AP-fonderna investerar i. Rapporten granskar tre företag. Amerikanska Newmont som driver gruvor i Peru och de båda kanadensiska företagen Goldcorp och Barrick Gold. Goldcorp bryter guld i Guatemala och Barrick Gold anlägger  Pascua-Lama-gruvan på gränsen mellan Chile och Argentina.
Kanadensiska Barrick Gold är även aktivt inom koppar- och guldutvinningen i Peru. 2006 dömdes företaget av en folktribunal vid Chiles sociala forum. Tribunalen fann att företaget gjort sig skyldigt till brott mot människors ekonomiska, sociala, kulturella och ekologiska rättigheter i Peru, Chile och Argentina, enligt kanadensiska organisationen Miningwatch.
Vid alla de tre granskade gruvorna försummas miljöproblemen och mänskliga rättigheter kränks. I rapporten uppmanas AP-fonderna att höja sina miljö- och etikkrav för investeringar, samt i de fall dialog förs med företagen ställa hårdare krav för att ett ansvarsfullt ägande ska vara möjligt.

Metaller heta på marknaden
Efterfrågan på metaller ökar stadigt på världsmarknaden. Hälften av de kända kopparfyndigheter finns i Sydamerika, främst i Chile. I Peru står landets tio koppargruvor för 25 procent av exportintäkterna. I Peru har gruvnäringen lagts utanför miljö- departementets ansvarsområde och undantas miljölagstiftningen. Bara energi- och gruvdepartementet får hantera gruvfrågor.
Pascua Lama har mött protester:
Foto: noapascualama
I La Oroya i Peru finns ett smältverk som gjort att staden med 35.000 invånare kvalar in som en av världens tio mest förorenade platser. Blyhalterna i barnens blod är tre gånger högre än WHO:s gränsvärden. Smältverket ägs av Doe Run Peru, del av den amerikanska Rencokoncernen, uppger Radio Mundo Real.
Emil Schön
Läs Swedwatchs rapport här: http://www.swedwatch.org/sv/rapporter/svenska-pensionspengar-i-oetiska-gruvbolag

Miljötidningen på Twitter: @miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top