AP-fonderna brister i hänsyn till miljö & etik

De svenska AP-fonderna har till uppdrag att förvalta svenska folkets pensionspengar. I och med detta förhåller de sig också till internationella riktlinjer. Det innebär att placeringar ska göras med hänsyn till miljö och etik, men utan att det påverkar avkastningen negativt.

Ett av de företag som första och sjunde AP-fonden investerar i är Sime Darby som anklagats för att bryta mot FNs Global Compact riktlinjer vilka första AP-fonden uppger sig för att följa. Dessutom investerar AP-fonderna drygt 9 500 miljoner kronor i världens sex största oljebolag och inget av de företag där AP-fonderna har sina största investeringar prioriterar förnyelsebar energi. De svenska AP-fonderna investerar därutöver fortfarande i företag som norska AP-fonderna valt att avsluta på grund av att företagens produktion av palmolja är skadlig för miljön.

Sjunde AP-fonden i Aktuellt den 7 maj
Ungefär tre miljoner svenskar har sina pensionspengar placerade i sjunde AP-fonden. I ett reportage från SVT den 7 maj ser vi hur AP7 har solceller och vindkraft på taket men deras absolut största investeringar är i oljebolaget Exxon (http://www.svt.se/nyheter/pensioner-placeras-i-olja-kol-och-gas). Dessutom ser vi hur de svenskar som tillfrågas av SVT inte heller är medvetna om detta. Trots uppmärksammade fall där de bryter mot reglerna tycks inget hända och det svenska folket hålls i ovisshet om vart deras pengar går. Tillsammans med samarbetsorganisationer har Jordens Vänner uppmärksammat AP-fondernas överträdelser tidigare. (Se exempelvis http://latinamerikagrupperna.se/opinion/).

AP-fondskampanjen har drivits av Jordens Vänner tillsammans med Friends of the Earth Europe och samarbetsorganisationer såsom Latinamerikagrupperna, ECPAT, Fair Trade Center, FIAN-Sverige, Framtidsjorden, Klimataktion och Kristna Fredsrörelsen.  Bland annat vet vi att ett av de företag som första och sjunde AP-fonden investerar i är Sime Darby som anklagats för att bryta mot FNs Global Compact riktlinjer vilka första AP-fonden uppger sig för att följa.
Dessutom investerar AP-fonderna drygt 9 500 miljoner kronor i världens sex största oljebolag och inget av de företag där AP-fonderna har sina största investeringar prioriterar förnyelsebar energi. De svenska AP-fonderna investerar därutöver fortfarande i företag som norska AP-fonderna valt att avsluta på grund av att företagens produktion av palmolja är skadlig för miljön.

De bryter mot sitt löfte om att placeringar ska göras med hänsyn till miljö och etik och trots upprepade fall där detta uppmärksammats sker ingen förändring. Den minimala satsning på förnyelsebar energi som görs kompenserar inte för övriga satsningar utan pekar allvarlig på grönmålning.
För att läsa mer om Jordens Vänner och andra samarbetsorganisationers påverkansarbete på AP-fonderna se här: https://www.jordensvanner.se/2013/aktion-for-etiska-pensioner-vykortsoverlamning-17-april
http://amnestypress.se/artiklar/reportage/23980/ap-fonderna-investerar-i-varldens-mest-kontroversi/
http://ubv.se/skriv-e-post-till-regeringen-och-ap-fonderna-att-investera-etiskt-och-klimatsmart
http://latinamerikagrupperna.se/ap-fonderna-domdes-till-att-salja-sina-andelar-i-goldcorp

2 reaktioner på ”AP-fonderna brister i hänsyn till miljö & etik”

  1. Pingback: Rösta: Svenska greenwashpriset 2013! « Jordens Vänner

  2. Pingback: PRESSMEDDELANDE: Vinnaren av Greenwashpriset 2013 är… « Jordens Vänner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top