AP-fonderna vinner Svenska Greenwashpriset 2021

Pressmeddelande Publicerad: 2021-10-06 19:43 CEST

De allmänna pensionsfonderna, AP-fonderna, blir för andra gången vinnare av Sveriges minst attraktiva miljöpris Svenska Greenwashpriset. Det stod klart när Jordens Vänner tillkännagav vinnaren under onsdagens livesända prisutdelning i Stockholm.

AP-fonderna vinner Svenska Greenwashpriset 2021 med motivet:

AP-fonderna anstränger sig för att framstå som ’världsledande’ genom att hävda att de bidrar till omställning med den så kallade ägardialogen som både saknar transparens och möjlighet att påvisa de resultat som krävs. Den ”ägardialog” de istället borde ägna sig åt är dialog med sina verkliga ägare, dvs skattebetalarna och det civila samhället istället för att upprepat vägra delta på seminarier och demokratibildande evenemang. Förtroendet för det så kallade Etikrådet och AP-fondernas hållbarhetsarbete är förbrukat. Faktum är att om vi ska klara av klimatkrisen ska vi inte investera mångmiljardbelopp i fossila tillgångar, palmolja, soja, köttjättar och andra pådrivare av klimatförändringar såsom värstingarna Blackrock, Chevron mfl. Svenska folket vill inte att deras skattefinansierade pensionspengar ska användas till att stötta denna typ av aktörer och därför är AP-fonderna en värdig vinnare av Svenska Greenwashpriset 2021. Att så många röstade på dem visar att de inte kan gömma sig bakom gröna hemsidor och ord. Alltför många har sett igenom AP-fondernas hållbarhetslöften, där vinstintressen gång på gång går före såväl klimathänsyn som mänskliga rättigheter.

Charlotte Lundqvist, projektsamordnare på Jordens Vänner kommenterar resultatet såhär:

– Att AP-fonderna återigen vinner priset vittnar om oärlighet i framställningen av vad de står för och att det inte görs tillräckligt för att våra pensionspengar ska placeras på ett ansvarsfullt sätt. Kapitalet för vår allmänna pension ska enligt lag investeras på ett sätt som värnar hållbar utveckling. Med tanke på regelverket är det allvarligt att flera av fonderna investerar i bolag som kopplats till bland annat regnskogsavverkning, landgrabbing, fossilgasprojekt och kränkningar av mänskliga rättigheter.

För elfte året i rad delas Svenska Greenwashpriset ut för att skapa opinion kring greenwashing. Gröna budskap i marknadsföring har enligt en färsk undersökning från Konsumentverket ökat kraftigt de senaste åren. Begreppet greenwashing, eller grönmålning, beskriver hur man kommunicerar sin verksamhet som mer miljövänlig än den är. Det kan även genomföras i syfte att flytta fokus från något i den egna verksamheten som skadar klimat och miljö.

– Med tre starka kandidater blev resultatet otroligt jämt i år. Greenwashing ökar vilket är olämpligt och farligt med tanke på att det står i vägen för en hållbar och rättvis omställning. Vi befinner oss i en klimatkris och har inte tid med falska miljöbuskap som vilseleder, säger Charlotte Lundqvist.

Jordens Vänner vill med priset upprätta dialog med aktörer som vilseleder. Utöver AP-fonderna var även regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige och kampanjen Den Svenska Gruvan nominerade. Samtliga AP-fonder och Etikrådet tackade nej till att medverka under det inledande samtalet och prisutdelningen. Likaså Regeringskansliet och pensionsgruppen i Riksdagen som var inbjudna i AP-fondernas ställe. Även gruvbranschorganisationen Svemin hoppade av samma dag som prisutdelningen skulle äga rum. Något som Charlotte Lundqvist menar är beklagligt:

– Svemins sena avhopp går inte att tolka på något annat vis än att de inte står för sin egen kampanj. De senaste åren har alla nominerade ställt upp på samtal inför prisutdelningen. Det är tråkigt att både AP-fonderna och Svemin stoppar huvudet i sanden när det handlar om så viktiga frågor som mänskliga rättigheter och miljö, säger Charlotte Lundqvist.

Presskontakt och intervjuer: charlotte.lundqvist@jordensvanner.se eller telefon 072 32 88 374

Scroll to Top