Förra veckan nådde Arktis istäcke ett nytt lägstarekord sedan satellitmätningarna startade 1972, uppger AFP.
Foto: U.S. Geological Survey
Utbredning under slutet av sommaren är det viktigaste måttet på hur det står till med Arktis istäcke. Då är avsmältningen maximal innan isen åter börjar växa till sig under vinterhalvåret. Vecka 36 i år var istäcket det minsta någonsin: 4,24 miljoner kvadratkilometer, vilket är en halv procent lägre än senaste rekordåret 2007, enligt University of Bremens Institut för miljöfysik.
– Den krympande isen kan inte längre förklaras med naturliga vädervariationer från år till år, säger Georg Heygster, chef på institutets enhet för analys av distansmätningar, i ett uttalande.
I takt med att Arktis istäcke krymper ökar uppvärmningen allt snabbare, eftersom solstrålning som tidigare reflekterades av snö- och istäcke i högre grad sugs upp av det mörka vattnet på öppet hav.
Emil Schön
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop