En del av mitt jobb är att berätta historier. En annan är att sprida kunskap och erfarenheter för att stärka andra berättare, särskilt från urfolksterritorier. Gabriel Uchida har jobbat fem år i Jordens Vänners partnerorganisation Kanindé i Rondônia i Brasilien. Själv är han från São Paulo där han lämnade ett bra jobb på en tv-kanal för att jobba med att dokumentera urfolkens villkor.
– Tyvärr är Amazonas inte enbart rikt på biologisk mångfald utan även på allvarliga brott och problem. Det innebär att det finns väldigt många historier att berätta och foton att ta men många av dem är sorgliga och bär på negativa narrativ. Han poängterar att det länge varit tufft
för urfolksgrupperna, men att det sedan Bolsonaro kom till makten i Brasilien blivit än värre.
– Bolsonaro tog döden till Amazonas. Träd, djur, floder, urfolksgrupper, aktivister, de dör alla snabbare än någonsin tidigare och pressen och hoten är överallt. Det känns som ett oändligt sörjande.
Människans moderna historia, säger Gabriel Uchida, präglas av två stora tidsmarkörer,
där allt för många människor miste livet i första och andra världskriget. Brasiliens urfolk, menar han, har även två andra stora ärr i sin historia. Det första är den initiala kontakten med ”världen
utanför”, som han uttrycker det.
– Nu går de igenom sitt andra stora slag, som framförallt är mot Bolsonaro och covid-19. Det sorgligaste med situationen är att det just nu känns som att morgondagen kommer att bli ännu värre än idag, och att det inte verkar finnas något slut på den utvecklingen. Å andra sidan gör det mig glad att se så många modiga, lojala och kärleksfulla människor vid min sida och då spelar det ingen roll hur hård kampen är.
För Gabriel Uchida vill också prata om allt glädjande som händer inom urfolksgrupperna. Bland annat lyfter han fram hur Ikolen Gavião- och Karo Ararafolken i början av pandemin organiserade sig för att få ihop till en stor matdonation.
– Ton med hälsosamma varor från skogen nådde dem som hade det allra svårast inne i stan. Svårigheterna ökar, men det gör även våra prestationer.
Han berättar om hur Uru-eu-wauwau-folket, som till skillnad från de flesta andra urfolksgrupper, inte haft ett enda svårartat covid-fall. Något han tror är mycket tack vare Kanindés arbete.
– Jag vet att trycket inte kommer att lätta ens med mindre aggressiva regeringar, men jag tror att urfolksterritorierna kommer att vara mycket starkare och bättre organiserade i framtiden. Han poängterar dock att urfolk själva inte borde behöva engagera sig för sina egna rättigheter och att det som behöver förändras är utbildningen av icke-urfolk.
– Hela det här problemet har uppstått på grund av brist på information och medmänsklighet – framförallt från regeringar.
Hur omvärlden ser på regnskogen och dess befolkning, säger Gabriel Uchida, är avgörande för hela jordens framtid.
– Jag hoppas att omvärlden inser att Amazonas är världens centrum. Det handlar inte bara om vatten och ren luft, det handlar om livet självt. Jag pratar om hela planeten, inte en region eller kontinent. Det finns ingen framtid utan Amazonas.