Bakom kulisserna: Jordens Vänners utskott, Eddie Olsson

Eddie Olsson, som också valdes in som ny ledamot i styrelsen i år, är aktiv i Bonde- och ursprungsfolksutskottet. Hur tycker han det är, vad gör han och vad är bäst med ett utskott egentligen?

Eddie Olsson, 49 år
Yrke: Programmerare
Bor: Kinnekulle
Intressen: Musik, omställning, miljö och landsbygdsfrågor.
 
 
 
Varför är du med i bond- och ursprungsfolksutskottet?
­- Jag tycker att frågorna är väldigt intressanta. Jag är intresserad av landsbygdsfrågor eftersom jag ser hur viktigt det är med en fungerande landsbygd för ett fungerande samhälle. Städerna kan inte producera sin mat själva och om den svenska landsbygden inte kan producera så måste vi köpa utifrån i stället.
Hur gick det till när du gick med?
– Jag var med och arrangerade Naturbrukskonferensen och i den vevan blev jag inbjuden att prata med bonde- och ursprungsfolksutskottet. Jag fann mig tillrätta rätt snabbt där.
Hur länge har du suttit i utskottet nu?
– Jag har suttit i 1,5, ungefär lika länge som jag har varit en del av Jordens Vänner i stort.
Hur många är ni?
– Vi är 6-7 stycken i vårt utskott.
Och vad gör ni?
– Vi jobbar mycket med jordbruk, skog och småbruksfrågor. Vi läser på i olika frågor, har diskussioner, skriva under, tar beslut och diskuterar inbjudningar till olika arrangemang. Det inte ofta vi tackar ja men vi får mycket påpassningar och inbjudningar.
Vad tycker du är det bästa ni har gjort?
– Naturbrukskonferensen, att vi skrev det programmet. Jag är väldigt nöjd med det.
Hur mycket tid kräver arbetet i ett utskott?
– Det är inte mycket jobb egentligen, ett par timmar per månad. Men det blir fler timmar de månaderna vi ses så klart, men det gör vi kanske bara en gång per år.
Vad är bäst?
– Långsiktigheten, att få fördjupa sig lite mer vissa aspekter av miljö och få gräva ner sig ordentligt. Jag får verkligen lära mig mycket nytt och det är utvecklande. Kunskap är en positiv sidoeffekt av att vara med i ett utskott.
Och vad kan förbättras?
– Jag tycker själva arbetet i utskottet är bra men jag hade gärna sett lite mer samtal och samarbete mellan de olika utskotten.
Text: Mikaela Nordin
Artikeln publicerades först i Miljötidningen nr 3, 2013.
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top