BASF överger GMO-satsning i Europa

I går beslutade tyska kemijätten BASF företaget överge sin GMO-satsning i Europa och satsa på Nord- och Sydamerika. För svensk del innebär det en avslutning av verksamheten i Svalöv. 
 
 
Odling av GMO-potatis i Tyskland. Foto: BASFPlantScience/Flickr.com

 
BASF är världens största företag inom kemiska produkter. BASF är också ett av de stora globala företag som arbetar med att introducera genmanipulerade organismer. På måndagen skickade företaget ut ett pressmeddelande där man deklarerade att man överger sitt europeiska GMO-program. BASF har varit ledande när det gäller att introducera GM-gröder i Europa. För två år sedan fick man Amflora-potatisen godkänd för kommersiell odling, men efter att företaget själv smittat Amfloran med icke-godkänd GMO drogs den tillbaka. Potatisen togs ursprungligen fram av Weibulls i Svalöv och har en gen för antibiotikaresistens och är en av två godkända GM-grödor i Europa. Den har provodlats bland annat i Haparanda.
– Detta är ännu en spik i kistan för genetiskt modifierade livsmedel i Europa. Ingen vill äta dem och få jordbrukare vill odla dem. Detta är en bra dag för konsumenter och jordbrukare och öppnar dörren för EU att omvandla Europa till grönare och mer lättaccepterat jordbruk av allmänheten, säger Adrian Bebb från Friends of the Earth Europe.
Inget totalt tillbakadragande
BASF flyttar sitt forskningscentrum från Limburgerhof i Tyskland till Raleigh i North Carolina, men något totalt tillbakadragande handlar det inte om. BASF kommer att ha kvar ett kontor i Belgien och ett i Berlin, men inte längre försöka utveckla GMO-sorter specifikt för den europeiska marknaden. Processen med inlämnade ansökningar fortsätter dock.
– Vi är övertygade om att växtbioteknik är en av de viktigaste teknologierna det här århundradet, men det saknas fortfarande en acceptans i stora delar av Europa, från majoriteten av konsumenterna, bönderna och politikerna. Därför är det inte affärsmässigt försvarbart att satsa på den här marknaden, sa Dr Stefan Marcinowski, styrelsemedlem i BASF och ansvarig för bioteknisk växtförädling (GMO) i pressmeddelandet.
BASF kommer enligt företaget hårdsatsa på de båda amerikanska kontinenterna, samt Asien.

www.twitter.com/Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top