Borg lägger beslag på klimatpengar

I onsdagens riksdagsdebatt framkom att Regeringen lägger pengar öronmärkta för klimatsatsningar på helt andra utgifter. Enlight EU-direktiv ska minst hälften av pengarna för försäljningen av utsläppsrätter satsas på klimatåtgärder. 
I Sveriges fall räknar man med inkomster på 1,3 miljarder kronor för försäljning av utsläppsrätter inom ramen för EU:s handel med utsläppsrätter. Minst hälften av dessa borde satsas på klimatet. Det var vänsterpartisten Jens Holm som ställde frågan till finansminister Anders Borg i debatten. Anders Borg håller med om att direktivet finns, men då det engelska ordet “should” tolkar finansministern som att pengarna “bör” gå till klimatåtgärder, inte att de måste göra det.
På sin blogg replikerar Jens Holm:
“vad är EUs handelssystem för utsläppsrätter, med dess fel och brister, egentligen värt ifall medlemsländerna kan använda intäkterna till verksamheter som leder till ö k a d e utsläpp av växthusgaser? Dessutom gör han sig dummare än vad han är och duckar från det faktum att en stor del av våra lagtexter talar i termer av bör.”
http://jensholm.se/2011/10/18/stjal-inte-klimatpengarna/
Emil Schön
 

Miljötidningen på Twitter:  @Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top