Brutal ögonöppnare utan djup

McMaffia är både en ögonöppnande brutal och ytligt naiv skildring av den organiserade brottslighetens världsomspännande spindelnät. Misha Glenny intervjuade under åren 2004-2007, 300 banditer, poliser, forskare och offer från det sönderfallande sovjetiska imperiet till Kinas korrumperade frihandelszoner via inbördeskrigets Colombia, marijuanaodlingarnas Kanada och pengatvätteriets Dubai.
 
 
Recension: McMaffia: Brottslighet utan gränser, Misha Glenny, Norstedts, 2009

 
Hans bild av en skuggvärld, vuxen ur statens sönderfall och nyliberalismens okontrollerade, globala penningströmmar, där serber och kroater glatt samarbetar för att förse alla sidor i Balkankrigen med vapen och bensin, och där de kinesiska triaderna konkurrerar ut Japans yakuza med hjälp av låglönemördare, kan ge den mest luttrade cyniker mardrömmar.
Men när det gäller förklaringsmodeller och politiska handlingsprogram är Glenny desto svagare. Snarare än rotad i den moderna kapitalismens hyperexploatering av människor och miljö, framställer han den organiserade brottslighetens expansion som ett olycksfall i arbetet.
Visst är ojämlikhet en del av problemet, men lösningen utgörs för Glenny av ökad tillväxt genom en finjustering av nyliberalismens ”reformarbete”. Därför förespråkar han åtgärder som ökad liberalisering av jordbrukspolitiken som botemedel mot fattigdom och knarklegalisering för att undanröja maffians profiter.
Att marknadens makt leder till koncentration av jordägande, massmigration till städernas slumområden, utsugning av jorden och hunger hand i hand med exportrekord för jordbruksprodukter inser han inte. Och inte heller bekymrar han sig om det ökade missbruk som garanterat följer med billiga, lättillgängliga droger. Kanske är det också denna enkla tillväxtideologi som gör att Glenny är tyst om miljöfrågor, trots att det finns så gott om spektakulära kopplingar mellan organiserad brottslighet och miljöförstöring.

Daniel Lindvall

Twitter.com/Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top