Byta fröer med varandra –både socialt och ett slag för biologisk mångfald

 Pressmeddelande Jordens Vänner Umeå
Byta fröer med varandra –både socialt och ett slag för biologisk mångfald. Den 15 mars infaller Den stora fröbytardagen. På kulturhuset Klossen i Umeå uppmärksammas detta genom föreläsningar, workshops och naturligtvis, byte av fröer, sticklingar och annat grönt. Det är jätteroligt att så många har velat delta med kunskap och engagemang runt detta, säger Johanna Paulsson, en av initiativtagarna till stora fröbytardagen i Umeå. Det märks att intresset för växter och odling är stort!
Vi vill att fröbytardagen ska bli en mötesplats, säger Elin Magnusson, arrangör av fröbyterdagen i Umeå. Det finns så många anledningar att gilla fröer. Vi har programpunkter om allt ifrån ekologisk odling och gerillaodling till Västerbottens flora och biologisk mångfald. Den stora fröbytardagen är ett rikstäckande initiativ för att skapa debatt kring delar av EU:s jordbrukspolitik. Många ansåg att förslaget till nya frödirektiv hotade de små fröproducenterna och därmed den biologiska mångfalden. Nu gick inte det förslaget igenom, utan de har dragit tillbaka det för omarbetning, säger Johanna Paulsson, men mångfald är fortfarande en viktig fråga.
Dessutom är det en väldigt schysst idé att dela fröer och kunskap med varandra, inflikar Elin Magnusson. Fröbyteriet sker i form av en allmänning, där alla bidrar med sånt de kan avvara, och tar vad de kan använda. Arrangemanget är ett samarbete mellan Jordens Vänner, Allt åt Alla och Studiefrämjandet med stöd av föreningen Sesam och Runåbergs fröer.
Det är fri entré, och alla som är nyfikna på växter och odling är välkomna till Klossen den 15 mars, kl 10.00 –16.00, hälsar Elin och Johanna.
För ytterligare information
Johanna Paulsson, medlem i Jordens Vänner och arrangör av fröbytardagen, tfn 0727-229925,
johannapaulsson@gmail.com
Elin Magnusson, medlem i Jordens Vänner och arrangör av fröbytardagen, tfn
070-9563442,
elinmagnus@inbox.com
Följ uppdateringar på Facebook:
https://www.facebook.com/events/213832068821858/
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top