Cloetta erkänner att deras palmolja inte är hållbar

Cloetta, Santa Maria och Findus nominerades till Greenwashpriset 2014 för att de hävdade att RSPO-certifieringen innebar att deras palmolja är hållbar. Trots att det inte finns några sådana garantier och RSPOs medlemmar fortsätter skövla regnskogen. Utvinningen av palmolja är ett mycket allvarligt miljöproblem och har lett till fruktansvärda konsekvenser för miljö och människor världen över och speciellt i Indonesien och Malaysia.

Nu har Cloetta erkänt att RSPO-certifieringen inte är tillräcklig för att garantera att deras palmolja är producerad på ett hållbart sätt. Detta tycker vi inom Jordens Vänner är ett första positivt steg och vi stryker därför Cloettas nominering till Greenwashpriset även om vi också vill se konkreta resultat av deras utlovade förändringar vad gäller inköp av palmolja för att stoppa skövlingen av regnskog. Cloetta behöver också genomföra dessa förändringar i en snabbare takt än vad som nu utlovats. Målet att först 2017 ha leverantörer som kan garantera att plantager bedriver ett hållbart produktionsarbete i enlighet med Cloettas policy är inte alls tillräckligt. Utan spårbarhet av palmoljan till enskilda plantager är detta inte heller speciellt trovärdigt och målet att nå detta först 2020 är givetvis alldeles för svagt.

Santa Maria och Findus står nu ensamma kvar vid skampålen som nominerade till årets Greenwashpris vad gäller palmolja och Santa Maria och Findus måste också erkänna att RSPO-certifieringen är otillräcklig och istället satsa på åtgärder som leder till att dessa två företag också tar ansvar för hur deras råmaterial produceras. Avgörande för att detta skall ske är att konsumenter, aktivister och ideella organisationer håller trycket uppe mot de företag som fortfarande hävdar att RSPO-certifierad palmolja är hållbar.

Jordens Vänner delar varje år ut Svenska Greenwashpriset till ett företag, en organisation, en grupp eller en person som sysslar med miljöfarlig eller mindre miljövänlig verksamhet och som samtidigt försöker skapa en bild av sig som miljövänlig. Årets övriga nominerade är EU och EU-kommissionen, Trafikverket och Förbifart Stockholm, Vattenfall samt Ängelholms kommun. Priset utses genom att allmänheten får rösta på Jordens Vänners hemsida. Prisutdelningen kommer att ske under Almedalsveckan.

http://www.cloetta.com/sv/foretagsansvar/hallbara-inkop/palmolja/

Rösta: Svenska Greenwashpriset 2014!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top