Dakota Access Pipeline – än är inte segern vunnen

Nyheten om att bygget av oljeledningen genom Sioux Nation har spridits stort de senaste timmarna. Nyheten kommer medan tusentals aktivister strömmar till för att stödja urfolkens motstånd mot ledningen som hotar självbestämmandet och tillgången till vatten. Förutom hela problematiken med fossilbränslen. Det brutala våldet som mött demonstranterna har också uppmärksammats i media internationellt.
Men är det verkligen klart att det inte blir någon ledning? Företagen som vill bygga är fortfarande segervissa, och beslutet handlar främst om att undersöka möjligheterna till en annan dragning av ledningen. När Trump tar över presidentskapet nästa år kan han lätt tillåta projektet.
Därför är det ytterst viktigt att motståndet fortsätter, helst i högre skala. Motståndarna har uppmanat världen att göra december till en kampanjmånad där varje dag är en #NoDAPL dag.
Som Eryn Wise från International Indigenous Youth Council säger:  “Vi har utkämpat denna kamp hela våra liv, och nu finns inget tvivel om att vår generation kan förändra framtiden. Vi vet att nästa presidentskap hotar vårt arbete men vi kommer aldrig att backa. Vi säger Lila wopila till alla som stött urfolkens kamp. Detta är bara början”.
Här kan du läsa mer om vad som händer kring Dakota Access Pipeline och vad du kan göra:
Sacred Stone Camp-bloggen
Nationellt event i Sverige mot DAPL 

Du kan också agera via epost: Här hittar du en epostaktion, mejla direkt till din bank! http://fairfinanceguide.se/nyheter/2016/nordea-investerar-i-kontroversiell-oljeledning-i-north-dakota
Scroll to Top