Det svenska skogsbruket glorifierat

En vardagsnära, personlig hyllning till alla världens träd, som säljs för 99 kronor styck i vanliga mataffärer – det är en fantastisk idé. Ändå är jag arg efter två sidor.


 
Recension: Träd kan rädda världen, Johan Tell, Bokförlaget Max Ström, 2008

 
Stora delar av texten är som hämtad från skogsbolagens hemsidor, med en massiv lovsång för att plantera fler träd och avverka fler. Varje träprodukt är en miljöhjälte och kolsänka. Och visst, det är ett hisnande faktum att ett hyreshus av trä binder 150 ton koldioxid medan motsvarande betonghus orsakar omkring 100 tons koldioxidutsläpp. Alla håller nog med om att det är bra att ersätta fossila bränslen med trä. Men, det är uttjatat, förenklat och används för att försvara skövling.
Härlig regnskog, torr svensk skog
Johan Tell beskriver regnskogens skönhet och viktiga roll, medan svenska skogar skildras lite torrare. ”Sverige har i princip bara två sorters skog. En med barr och en utan.” Avverkning av gammelskogarna här beskrivs som något historiskt, eftersom alla skogsägare numera är miljövänner. ”Problemet är att det tar så lång tid att återställa en sargad natur.”
Hmm… eller så är problemet att gammelskog fortfarande avverkas i snabb takt.
Men bilderna är fina
Hur som helst, det är inte bara ett lidande att ta sig igenom boken. Den är lättläst med fina bilder på varje uppslag och ett myller av spännande trädfakta. Som att viskos är en träprodukt, att krucifix görs av lind och att New Yorks träd förbättrar luften med ett värde av 1 300 kronor per träd och år. Myllret är dock en aning svårnavigerat eftersom det inte finns någon innehållsförteckning. Tallsåpa, kol-14-metoden, lönnsirap och korgmöbler blir till ett enda långt småprat. Det är som att författaren har tagit alla sina associationer till träd, lagt dem i en burk och skakat om. Och sen bett ett skogsbolag hyvla till ytan.
Anna Froster

Twitter.com/Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top