fbpx

Digital utbildningsvecka: sammanfattning och reflektioner

Förra veckan var vi värdar för vår första digitala utbildningsvecka. Här är en sammanfattning och några av våra takeaways-

Tisdagen startade med att vi släppte en översatt artikel från FOEI, en kort men naggande god introduktion till konceptet matsuveränitet. Därefter hade vi “Klimathänget” som alltid är härligt att få hålla i, följt av ett fascinerande webbinarium med Ellie Cijvat och Eddie Olsson om matsuveränitet som en grundsten för stabilitet i tider av kris. 

Under onsdagen hade vi den första dagen av en tvådagars nätverksträff för matsuveränitet! Onsdagens möten blev en succé och vi lyssnade på panelsamtalet ““Gräsrotsrörelser och matsuveränitet i Sverige”, med paneldeltagare från Slow Food Sapmi, Nordbruk, FIAN – Sverige, Várdduo och Familjejordbrukarnas Riksförbund. Många andra organisationer bjöd på sina perspektiv och nästa dag fortsatte vi med “Hur kan vi ta oss framåt i den här frågan?” Workshoparna blev ett fantastiskt sätt att stärka vårt nätverk och att samla verktyg och idéer för att alltid ligga ett steg före i den här kampen. Nu ser vi fram emot framgångsrika framtida samarbeten med dessa inspirerande organisationer och individer!

onsdagen släppte vi en inspelning av ett internt kunskapsbyggande webbinarium på ämnet, lett av Eddie Olsson och Rebeca Borges. Du kan titta på det här

torsdagen släppte vi en rapport om drivkrafterna för det europeiska livsmedelssystemet, Vem bestämmer vad vi äter? Denna rapport är en insiktsfull redogörelse för problemen i vårt nuvarande jordbrukssystem. Den ger en lättnavigerad översikt över en mycket komplex fråga och delas pedagogiskt upp i olika avsnitt. Dessa kommer att publiceras under de kommande veckorna. Se nedan!

Ibland ändras planerna men vi har ändå material så det räcker och blir över att dela med oss av! På torsdagen fick vi veta att fredagens planerade uttalande om matsuveränitet hade blivit inställt av arrangörsorganisationen. Lyckligtvis hade vi annat material från vårt nätverk, så istället publicerade vi en annan informativ rapport den dagen: Till, sow and harvest transformative ideas for the future! Ett pressmeddelande från våra partners på La Via Campesina för att fira 17 april International Day of Peasants ‘Struggle.

Så vad händer nu? 

Vi kommer att fortsätta publicera avsnitt av rapporten Vem bestämmer vad vi äter varje tisdag och torsdag och avsluta med den fullständiga rapporten i mitten av maj! Håll utkik och bli en del av konversationen på Slack.

Involvera dig i denna fråga! Du kan börja med att underteckna namninsamlingen “Utan bönder ingen civil beredskap”.

Tack till alla som har bidragit till att göra den här veckan till en framgång! Om du deltog i någon av dessa aktiviteter eller har lärt dig något från det material vi har släppt, känn dig fri att kommentera nedan med dina tankar och reflektioner.

Dela gärna vår kamp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top