Brasiliens president Dilma Rousseff använde sitt veto mot delar av den kontroverisella nya skogslagen. Syftet med den nya lagen är att underlätta för skogsägare att exploatera Amazonas.
Amazonas nära Manaus. Foto: CIFOR/flickr.com/creativecommons
Miljörörelsen ville att presidenten skulle lägga sitt veto mot hela förslaget och slänga det i papperskorgen, eftersom det i stora delar innebär en försvagning jämfört med den nuvarande lagstiftningen. (se Miljötidningen 5/2011)
Proteströrelsen hann få ihop 1,9 miljoner namnunderskrifter mot förslaget. De delar som Dilma framförallt lade in sitt veto mot handlar om föreslagen straffrihet för de som ligger bakom illegala avverkningar hittills. Även säkerhetszonerna mot vattendrag blir större än i ursprungsförslaget. En annan förändring rör markanvändningen. I och med att gamla avverkningar inte godkänns retroaktivt, menar myndigheterna nu att det inte längre är fritt fram att börja bedriva jordbruk på regnskogsmark som avverkats innan 2008. Den marken ska fortfarande ligga under skogslagstiftningen.
Exakt hur förslaget nu ser ut är inte offentligt än, men hela förslaget ska tillbaka till kongressen för ett godkännande med veto-ändringarna, samtidigt som folkliga protester mot lagstiftningen fortsätter över hela landet, skriver globalpost.com.
Emil Schön
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop