Dilma lade veto mot delar av skogslagen

Brasiliens president Dilma Rousseff använde sitt veto mot delar av den kontroverisella nya skogslagen. Syftet med den nya lagen är att underlätta för skogsägare att exploatera Amazonas. 
 
 
 
Amazonas nära Manaus. Foto: CIFOR/flickr.com/creativecommons

 
Miljörörelsen ville att presidenten skulle lägga sitt veto mot hela förslaget och slänga det i papperskorgen, eftersom det i stora delar innebär en försvagning jämfört med den nuvarande lagstiftningen. (se Miljötidningen 5/2011)
Proteströrelsen hann få ihop 1,9 miljoner namnunderskrifter mot förslaget. De delar som Dilma framförallt lade in sitt veto mot handlar om föreslagen straffrihet för de som ligger bakom illegala avverkningar hittills. Även säkerhetszonerna mot vattendrag blir större än i ursprungsförslaget. En annan förändring rör markanvändningen. I och med att gamla avverkningar inte godkänns retroaktivt, menar myndigheterna nu att det inte längre är fritt fram att börja bedriva jordbruk på regnskogsmark som avverkats innan 2008. Den marken ska fortfarande ligga under skogslagstiftningen.
Exakt hur förslaget nu ser ut är inte offentligt än, men hela förslaget ska tillbaka till kongressen för ett godkännande med veto-ändringarna, samtidigt som folkliga protester mot lagstiftningen fortsätter över hela landet, skriver globalpost.com.
Emil Schön

Twitter.com/Miljotidningen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top