Ecuador, 16 april, jorden tappar sitt fäste

Foto: European Union/ECHO/J.Lance 2016
Foto: European Union/ECHO/J.Lance 2016
Jordens Vänners praktikanter Imanol och Ellinor är fortfarande kvar i Ecuador. De befann sig på olika håll och avstånd från jordbävningen som skapade enorma skador och många dödsfall. Jordens Vänner arbetar fortfarande med att samla ihop information om läget, och kommer att återkomma med mer konkreta möjligheter för alla i Sverige som vill vara med att stödja återuppbyggnaden. Här nedan berättar Imanol och sin upplevelse av jordbävningen.
Plötsligt skakar jorden och hotellrummet svajar. Det första jordskalvet ser jag som något exotiskt. Jaha, nu har jag känt mitt första jordskalv och kan berätta om det. Det är när den stora jordbävningen kommer som jag börjar förstå. Kommer den starka strömmen att dra oss ut i havet? Vi följer förnuftet och filmernas protokoll. Vi packar snabbt och bilen rullar långsamt, kusten blir allt avlägsnare, vägen befriad från jordskred efter flera timmars vänta, faran, ja, faran är över. Fem på morgonen är vi tio mil från kusten och undrar vad som verkligen har hänt.
Några timmars sömn hjälper oss att följa vägen hem till Quito. Vad kommer att hända med alla dessa människor som väntar utomhus eller som vandrade längs vägen? Hur kan man acceptera att man har varit så nära döden? Hur kan man lagra minnen av staden Pedernales som nästan försvann, elstolpar som hänger, folk som skriker Här! Här!, kroppar som jag inte ser då jag kör men som finns där.
Matpaket. Foto: Imanol Rubio Bertilsson. Cojimíes, såsom andra badorter, har utvecklats med hjälp av småskalig och kooperativ turism, samt regeringens sociala lagstifning och stora investeringar. Tack vare en nybyggd väg, som ansluter till staden Pedernales, slipper byborna riskera livet under flera timmars bilfärd längs stranden eller ombord på båten. Samtidigt lyser den första vårdcentralen storslagen bredvid vägen. Mycket av denna sociala ekonomi har försvunnit längs landets kust.
Rädsla och panik. Väggen till ett fängelse rasade och tiotals fångar tog sig ut på vägarna. Många av dem återvände dagen efter och bevisade att de helt enkelt bara ville leva vidare. Samtidigt förekom det flera stölder längs vägarna. Men folk höll huvudet kallt. Flera människor blev räddade av grannarna. Men den goda viljan har sin mörka sida. På flera håll använde det man stora grävmaskiner uppe på rashögarna för att plocka undan rasmassorna, vilket kan ha skapat flera dödsfall.
Klimatfenomenet El Niño, vulkanisk aktivitet samt kraftiga regn och översvämningar under året gjorde att räddningsmyndigheterna var förberedda och kunde agera smidigt. Men Ecuador är inte lika vant vid jordskalv som Chile. Folk glömmer snabbt anvisningar. Oräkneliga använder sig av havssand till byggandet av enkla hus. Många kommuner och företag väljer att glömma bort protokollen för jordbävningsresistenta konstruktioner. Över sex hundra lik som resultat.
Solidariteten vaknade snabbt men detta är ingen kort vandring. Flera år kommer att gå innan man återvänder till situationen innan kvällen den 16 april. Å andra sidan känner jag oro kring donationer med vinstintresse i skuggorna. Antingen har vi dem som visar upp en bild av välgörande företagare eller de som skapar obehag mot regimen och bygger upp påståendet att bara bland oppositionen, helst inom högern, finns de som verkligen hjälper folket.
Ecuador har varit en referens de senaste åren i social hållbarhet och naturskydd. Denna naturliga katastrof får inte tillåta landet att backa i sin utveckling. Dess världsviktiga mångfald är beroende av befolkningens välmående. Och för detta är Europas ekonomiska stöd oerhört nödvändigt.
 
Text: Imanol Rubio Bertilsson
Klicka här för att stödja Jordens Vänners partnerorganisation Altropico i Ecuador. Det går också bra att swisha till 123 278 99 49. Vi kommer att återkomma med mer information om jordbävningens konsekvenser. I nuläget är mycket fortfarande oöverskådligt. Det vi vet är att många av de byar och grupper som Jordens Vänner och Altropico redan arbetar med, kommer att behöva mycket materiellt stöd att återuppbygga sina samhällen.
Foto: María Gabriela Villacres Vatteninsamling. Foto: Imanol Rubio Bertilsson  

Scroll to Top