Ecuador vid första anblick

Mirador de cerro rosas Jordens Vänners praktikanter Johanna Brandels och Olle Lindgren har nu kommit igång med sin praktikperiod hos vår partnerorganisation Altropico i Ecuador. Här kommer en första rapport!
Altropico, mångfald och aktiva vulkaner
Allt som vi redan har varit med om gör att det känns som att vi har varit i Ecuador mycket längre än bara två och en halv vecka. Men då, för inte alls länge sedan landade vi i Quito, omtumlade efter en lång flygresa och rejält jetlaggade, för att inleda vår praktik på organisationen Altropico.
Altropico har funnits sedan 1992 och arbetar både med sociala frågor och miljöfrågor i nordvästra Ecuador och sydvästra Colombia i ett område som har bland den största biodiversiteten i världen. En av de saker som fångade vår uppmärksamhet direkt var mångfalden av allt i Ecuador. Allt från en stor variation av klimat, miljö, mat och musik till en mångfald av etniska grupper och språk på väldigt liten yta. Under en enda bilfärd på några timmar kan en på grund av stora höjdskillnader passera flera olika klimat- och livsmiljöer.
Något annat som varit väldigt påtagligt från första början är hur närvarande naturen är i människors liv även i storstäderna, bland annat på grund av alla aktiva vulkaner. En utav Ecuadors största dagstidningar rapporterar just nu dagligen om vulkanen Cotopaxi som för första gången på lång tid visar tecken på att ett utbrott kan vara på väg.
Paramo, Frailejones, Carchi, Esperanza Första veckan på praktiken
Redan andra dagen på praktiken åkte vi iväg på vår första fältresa för att få lära känna några av de platser och personer som Altropico jobbar med. Först åkte vi till ett litet samhälle som heter Chical i provinsen Carchi för att delta i en två dagars föreläsning och workshop om offentlig upphandling.
Chical ligger precis på gränsen till Colombia, det enda som skiljer länderna åt är en liten flod. När en vandrar genom byn ser man Colombias lummiga berg på andra sidan vattnet.
På vägen till Chical passerade vi ett område som fick oss båda att häpna. Där finns ett område som ingår i Altropicos projekt ”Socio-Bosque”. Projektet går ut på att i samarbete med regionen och människorna som bor där skydda viktiga naturområden från exploatering.
Området är ett alldeles unikt ekosystem som kallas för ”Paramo” och där växer bland annat en växt som heter ”Frailejon”. Frailejones växer bara en centimeter om året och vi vandrade omkring bland växter som sträckte sig långt över oss själva. Det skyddade området täcker 8 600 hektar, det är en mäktig syn.
Efter några dagar i Chical reste vi vidare till Tulcan, den högst belägna staden i Ecuador på 2950 meter över havet. Där deltog vi i ett möte inför ett fågelräkningsevent ”Conteo Navideño” i december. Andra som deltog i mötet var exempelvis personer från andra miljö-, kultur- och turistorganisationer och personer från berörda kommuner eller regioner för ett brett samarbete kring eventet.
Foto oficial escuela de agroecologia chilma bajo Utbildning i agroekologi
Den andra veckan på praktiken tillbringade vi till att börja med på en utbildning i agroekologi i Chilma Bajo. Chilma Bajo är en liten by som ligger i en dalgång som skapades genom ett vulkanutbrott från vulkanen ”Cerro Negro”. På klara dagar kan man se vulkanens stora krater som om den vakade över byn.
I Chilma bajo försörjer sig de allra flesta på att odla ”Mora”, ett slags björnbär som bland annat används till juicer och till att smaksätta mejeriprodukter. På utbildningen deltog småbrukare i blandade åldrar både från Ecuador och Colombia.
Under utbildningen gjorde vi var sin presentation. Olle pratade om permakultur och Johanna om matsuveränitet och matsäkerhet i Sverige och Europa. Vi fick också bland annat lyssna på föredrag om agroekologi, hållbar utveckling och interkulturalitet, promenera bland odlingarna i byn, lära oss hur man kan testa jordkvalité och göra egna ekologiska fällor för skadedjur. Dessutom hade vi en ”kulturnatt” då vi dansade loss till en stor blandning av latinamerikanska danser.
Vi avslutade veckan med att samlas tillsammans med alla som arbetar på Altropico i en stad som heter Ibarra för att göra månadsplanering för oktober. Det var spännande att få en inblick i hur organisationens planering går till men också bra att få överblick över vad vi själva ska göra. Från och med nu kommer vi att åka åt varsitt håll för att arbeta med olika saker. Det är första gången som organisationerna delar på sina praktikanter vilket såklart känns lite läskigt men mest är vi peppade på att komma igång med eget arbete!
De första veckorna har varit väldigt omvälvande, ibland påfrestande men oftast spännande och inspirerande. Vi ser fram emot att hålla er uppdaterade om fortsättningen.
 
Text och bild: Johanna Brandels

Scroll to Top