Egna banker kombinerar nytta med ökad gemenskap

Artikeln publicerades först i Miljötidningen nr. 2 2014.
“Bancos communitarios” är det spanska namnet för småbanker som drivs av och för sina medlemmar.
Genom att spara en liten summa varje vecka som sedan lånas ut till någon av bankens medlemmar med en eller ett par månaders återbetalningsperiod finns möjligheten för denne att göra investeringar eller klara en oförutsedd utgift, exempelvis läkarkostnader. Kapitalet stannar hos medlemmarna och i slutet av året delar man på ränteintäkterna och börjar om.
– Det är en ekonomisk säkerhet att ha möjlighet att låna pengar om det behövs, säger en medlem i en etablerad bank.
Utöver den individuella nyttan bidrar bankerna ofta till en ökad gemensamhetskänsla mellan medlemmarna som träffas regelbundet, i vissa fall så ofta som en kväll i veckan, för att gå igenom veckans lån.

– Allt görs med transparens och skrivs upp på ett stort papper på mötena, säger en styrelsemedlem i en bank i provinsen Chical.

En annan fyller i:

­- Folk har lärt sig att samarbeta genom banken, tar mer ansvar och har stärkt banden mellan varandra”.

Jordens Vänner stödjer Fundación Altropicos arbete med bancos communitarios i Ecuador. Arbetet består främst i att stötta banken vid bildandet och förse dess ledning med de administrativa verktyg som krävs för att driva den. Med tiden ska bankerna klara av att stå på egna ben, utan stöd från Altropico, vilket har skett i många fall.
Text: Gusten Hollari Holmberg
Genom ett gåvobevis från Jordens Vänner kan du stödja Altropoicos verksamhet.
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top