Brasilien står ensamt för 19 procent av världens användning av gifter i jordbruket. Det visar ny officiell statistik från Brasiliens hälsomyndighet Anvisa. USA är världens näst största användare med 17 procent av gifterna.
Brasiliens enorma monokulturer driver upp kemikalieanvändningen. Foto: www.mst.org.br
Mellan 2000 och 2010 ökade användningen av gifter inom jordbruket globalt med 93 procent. I Brasilien var ökningen hela 190 procent. Det hänger samman med den expansiva jordbruksmodell som landet antagit det senaste decenniet med monokultivering av enorma landarealer.
Enligt en studie av den brasilianska professorn Larissa Mies Bombardi är 92 procent av agrobusinessföretagen i landet kontrolleras av utländskt kapital. Syngenta, Novartis, US Dupont, Dow Chemical, Bayer och Basf är de största utländska ägarna.
Myndigheten slår också fast att 8 000 fall av akut förgiftning skedde i det brasilianska jordbruket 2011. Mörkertalet tros dock vara mycket stort, rapporterar Radio Mundo Real.
Emil Schön
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop