En vecka för framtidens mat

final-logga-facebook
Idag lanserar ett antal svenska småbrukar-, solidaritets-, miljö- och människorättsorganisationer Matsuveränitetsveckan som kommer att gå av stapeln på olika platser i landet den 12-20 november. En vecka med debatter och seminarier runt om i Sverige med fokus på matsuveränitet både i Sverige och globalt.
Matsuveränitet handlar om rätten att själv få bestämma om matproduktionen inom sitt eget territorium, en utmaning i en värld med en allt mer globaliserad matproduktion.
– Det är dags att diskussionen om matsuveränitet får ta en större plats i den svenska debatten. Med denna vecka gör vi en gemensam kraftsamling för att föra samman akademiker, bönder, beslutsfattare, privatpersoner och det globala civila samhället för att diskutera vart den globala livsmedelsproduktionen är på väg, säger Karin Ericsson, talesperson för mat och mänskliga rättigheter på Latinamerikagrupperna.
Därför går en rad svenska civilsamhällsorganisationer samman och anordnar Matsuveränitetsveckan med aktiviteter på platser som Uppsala, Stockholm, Göteborg, Lund och Malmö. Evenemang kommer bland annat hållas under MR-dagarna i Malmö, på Medelhavsmuseet i Stockholm och på Världskulturmuseet i Göteborg.
Med gäster från civila organisationer från Zambia, Guatemala, Indien, Holland, Kanada och Sverige blir det möjligt att bredda debatten om matsuveränitet och få fler perspektiv från olika delar av världen. Inte minst kommer detta ge en möjlighet att jämföra med situationen i Sverige, något som kan ge en extra dimension till pågående debatter som sjunkande mjölkpriser och om varför allt fler svenska bönder tvingas lägga ner sin verksamhet.
– Vill vi bara ha öppna landskap eller ska vi återskapa ett jordbruk värt namnet? Då krävs det att vi återtar kontrollen över våra naturresurser och att vi håller jordbruksmarken i produktion. Det krävs kort och gott matsuveränitet för att vi ska få tillbaka bönder på landsbygden och matproduktion i Sverige. Torgny Östling, ordförande NOrdBruk.
För mer info, kontakta Viktoria Olausson, Jordens Vänner: viktoria.olausson@jordensvanner.se eller 0727-17 80 42
Om Matsuveränitetsveckan
Matsuveränitetsveckan är en satsning för att skapa en bredare diskussion matsuveränitet både i Sverige och globalt. Veckan äger rum den 14-20 november och arrangeras gemensamt av Afrikagrupperna, FIAN, Framtidsjorden, Nordbruk, Jordens Vänner, Latinamerikagrupperna och Svalorna Indien Bangladesh.
Se även Matsuveränitetsveckans Facebooksida.
 

Scroll to Top