Under det närmsta dygnet läggs ett nytt förslag för att förhindra överfisket upp i EU-parlamentet. Om det går igenom eller ej återstår att se.
Foto: Wikimedia commons/John Wallace
Världshaven blir snart tomma på fisk om vi inte förändrar någonting. Överfisket har redan slagit ut 90 procent av jordens tillgång på tonfisk, haj och torsk. 88 procent av Europas hav är överutnyttjade, så nu åker de stora fiskefartygen vidare till den afrikanska kusten och Stilla havet för att få fångst.
Inom de närmsta 24 timmarna ska man, i Europaparlamentet, rösta om en järv ny plan för att rädda våra hav. Många EU-parlamentariker stöttar förslaget som ska stoppa överfiskningen. Men en grupp länder med stora fiskeintressen, med Spanien och Frankrike i spetsen, jobbar för att rösta ner förslaget.
Om förslaget går igenom tar vi ett stort steg på vägen mot förhindrandet av överfisket. Ett stopp på överfisket skulle hjälpa till med uppbyggnaden av haven, och på sikt skapa välmående och hälsosamma hav över hela världen.
Text: Mikaela Nordin
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop
Pingback: EU-parlamentet säger ja till ny fiskepolicy « Jordens Vänner