EU-parlamentet säger ja till ny fiskepolicy

Stopp på överfisket och förbud mot att kasta död fisk i havet. Igår röstade EU-parlamentet igenom nya, skärpta, fiskeregler.
Gröna gruppen firar i plenum.
Foto: isabellalovin.com

 

 
Igår kunde du läsa här på Miljötidningens sajt att EU-parlamentarikerna skulle rösta om ett förslag mot överfisket (Gå till artikeln här). Det handlar om en ny fiskepolicy. Policyn innebär skärpta fiskeregler, som förbud mot att kasta tillbaka död fisk i havet, och är till för att förhindra överfisket.
Igår röstades det i Europaparlamentet. Och resultatet blev ja. Med stor majoritet, 502 europaparlamentariker var för förslaget.
– Vi är jätteglada, det är på tiden att vi får stopp på överfisket, säger europaparlamentarikern Åsa Westlund (S).
Michael Gustafsson (V) håller med.
– Jag är väldigt glad över att arbetet vi har gjort har gett resultat. Vi är många som har drivit på och det verkar ha lönat sig, säger han.
De skärpta reglerna ingår i EU:s omfattande reform av fiskepolitiken. Parlamentets ja ökar nu trycket på att även EU:s fiskeministrar ska godkänna åtgärderna.
– Nu väntar förhandlingar med ministerrådet. Eftersom EU-parlamentet tog ett så tydligt ställningstagande så kommer det att ske en förändring, säger Åsa Westerlund.
– Jag är lite orolig, nästa skede är det jobbiga skedet. Att få med sig rådet är det stora problemet. De stora nationerna har ekonomiska intressen i fiskeindustrin, säger Mikael Gustafsson.
Att det blev en så stor majoritet tror Åsa Westlund beror på att tiden var mogen.
– Medvetenheten har ökat och nu får fler vara med och tycka till. Det är fler som äter fisk än som är nära fiskeindustrin.
Fish for future är en grupp där alla partier är med och jobbar för att förhindra överfisket.
– Jag tror det gick bra eftersom vi har jobbat så mycket med det här, till exempel genom Fish for future. Sedan har Chris Brown och Isabella Lövin högt förtroende, och så har stödet från civilsamhället också påverkat såklart.
Policyns mål är att från och med 2015 förhindra överfisket. 2020 ska fisket vara hållbart.
– Jag tycker att det är en realistisk tidsplan. Jag kan tänka mig att beslut kommer i slutet av året. Det är ju faktiskt bråttom, haven börjar urholkas, säger Åsa Westlund.
– Men vi har sett tidigare att hav återhämtar sig bra, och fort, efter fiskestopp, lägger hon till.
Text: Mikaela Nordin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top