Pressmeddelande: Europeisk kampanj för nattågen

Kampen för de europeiska nattågen fortsätter och intensifieras. Vid ett möte i Hamburg i helgen beslutades om en aktionsvecka och internationella påtryckningar mot Deutsche Bahn (DB) som planerar att lägga ner sina nattåg och biltåg i slutet av 2016.
– Tågtrafiken i Europa behöver byggas ut om vi skall klara klimatet, säger Lars Igeland från Jordens Vänner som var i Hamburg.
Nätverket Back on Track bildades i samband med att nedläggningsvågen startade 2014. Vid mötet i Hamburg möttes aktiva från Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike, Holland. Back on track ställer sig bakom den namninsamling som tyska tågaktiva startat för att sätta press på DB att ändra sin planer. En aktionsvecka kommer att genomföras i hela Europa 1-8 maj.
– Det är minst 2 miljoner tågresor som hotas om dessa nattåg och biltåg upphör. Risken är att ännu fler tar flyget. Med tanke på klimatavtalet i Paris måste tågtrafiken byggas ut med fler internationella tåg. Nattågen är särskilt viktiga för oss i Skandinavien. Utan dessa tåg tar en resa till Medelhavet en dag extra då vi tvingas stanna och övernatta längs vägen.
Några av de förbindelser som hotas är Hamburg – Zürich och Amsterdam-München. Under mötet i Hamburg genomfördes en ”sleep-in aktion” vid perrongen inför avgången av nattåget mot Zürich som är mycket populärt för svenska resenärer.
Jordens Vänner är en av initiativtagarna till Back on track.
Bilderna tillhör Back on Track och kan användas.
Kontakt
Lars Igeland 0738203034
www.back-on-track.eu

 
 
Aktivister protesterar mot Deutsche Bahn’s planer på att lägga ner sina nattåg detta år.

 
 
Deltagare från bl a Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland och Schweiz deltog vid nätverket Back on Track’s kampanjträff i Hamburg.

Scroll to Top