Faktoider? Vad är det? Det är min första tanke, och att jag gillar ordet. Det är också därför jag först fastnar för den här boken som till utseendet påminner om en ord- eller uppslagsbok.
Recension: Faktoider – Peter Olausson, Forum, 2008
En faktoid är något som ser ut som ett faktum, men som inte alls är det, en sanning som egentligen är en myt, en vandringssägen eller rätt och slätt en osanning. Författaren Peter Olausson har sedan våren 2003 jagat dessa svårgripbara företeelser och presenterat dem på www.faktoider.nu. Nu är boken här och presenterar de vanligaste feluppfattningarna uppdelade i ett antal olika kategorier, från historia och citat till data, mat och dryck.
Texten följer ett strikt mönster där faktoiden först presenteras för att sedan följas av en utredning av hur den kommit till och varför den är felaktig. Denna uppbyggnad gör det lätt att få en översikt i boken och följa författarens tankegångar, på samma gång som det blir en aning tjatigt med exempelvis en mängd citat efter varandra. Av denna anledning ska nog boken först och främst ses som en uppslagsbok eller något att bläddra i på måfå.
En del av faktoiderna är mer långlivade än andra, som den om ordet lagom och USA:s 52 stater, andra är mer nyvunna som citat av George Bush och hur man egentligen beräknar storleken på en hårddisk. Jag märker också att jag intressant nog lär mig saker utanför själva faktoiden. Exempelvis vet jag nu mer om hur begravningar i allmänhet gick till på Mozarts tid. Några av halvsanningarna är också gammal skåpmat som jag redan för länge sedan fått avfärdade som ljug, men det är ändå intressant att få veta hur de en gång uppstått.
Helt klart är i alla fall att Faktoider kommer att väcka igenkänning, skratt och diskussioner – och förhoppningsvis få den effekten att läsaren tänker till en extra gång nästa gång någon presenterar ett ”obestridligt” faktum. Sammanfattningsvis är det oftast underhållande läsning som samtidigt är något av en mjuklektion i kritiskt tänkande.
Karin Didring
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop