Den fjällnära urskogen i Änokdeltat i Jokkmokks kommun får inte avverkas. Det beslutade förvaltningsrätten i Luleå tisdagen den 25 oktober.
Foto: Tor Lundberg
I februari gav Skogsstyrelsen tillstånd för avverkning av ett 40 hektar stort område i Änodeltat. Enligt förvaltningsrätten i Luleå bröt Skogsstyrelsen då mot lagen. Naturskyddsföreningen och en privat markägare överklagade dock med hänvisning till att det rör sig om skyddsvärd fjällnära skog.
Jordens Vänner och Skydda skogen startade samtidigt en brevkampanj som resulterat i att över 5000 personer skickat brev till landshövdingen i Norrbotten med krav på att stoppa avverkningarna. Landshövdingen tog ingen notis, men nu har förvaltningsrätten avgjort till förmån för skogen:
“Förvaltningsrätten finner vid en samlad bedömning av omständigheterna i
målet att sökt avverkning i områdena – med hänsyn till områdenas fjällnära
läge och då områdena är klassade som nyckelbiotoper med mycket höga
naturvärden och rödlistade arter – är oförenlig med intressen som är av
väsentlig betydelse för naturvården. Enligt bestämmelserna i 18 § skogsvårdslagen (skydd av fjällnära skog) ska då inte tillstånd ges till de sökta avverkningarna. Förvaltningsrätten upphäver därför Skogsstyrelsens beslut.”
– Det är ett oerhört viktigt domslut, eftersom det så tydligt visar att Skogsstyrelsens beslut gått i strid med lagen, förhoppningsvis betyder detta att fler avverkningar i skyddsvärd fjällskog kan stoppas med lagens stöd, säger Viktor Säfve, ordförande i Skydda Skogen i ett pressmeddealnde.
Att Naturskyddsföreningen fått talerätt med stöd av Århuskonventionen kan bli ett viktigt prejudikat. Fortsättningsvis har miljöorganisationer större möjlighet att överklaga beslut enligt skogsvårdslagen.
Domen kan överklagas till Kammarrätten
Emil Schön
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop