Många s.k. pensionsfonder i Europa investerar sina pengar – dina pengar – i bolag som i sin tur investerar i ohållbara energiformer. BP och Shell har t ex stora planer på att omsätta oljesand (eller tjärsand) till olja, något som är en av de mest koldioxidintensiva energikällor. Skriv till BP och Shell att de inte ska investera i tjärsand!
Ansträngningar för att bekämpa klimatförändringar hotas av beslut som görs under de närmaste veckorna. Mycket snart, aktieägare i BP (15 april) och Shell (18 maj) kommer att få rösta för – eller mot – en resolution om tjärsand. Du har möjlighet att påverka deras röst.
Tjärsand – en naturligt förekommande blandning av sand eller lera, vatten och ett extremt kompakt och trögflytande form av petroleum som kallas bitumen – orsakar mer skada på klimatet än konventionell olja. Utsläppen av växthusgaser vid omvandling av tjärsand till bränsle är tre till fem gånger högre än för konventionell olja. De föroreningar, skogsskövling och skador för djurlivet i samband med tjärsandsutvecklingen hotar också de traditionella näringarna och välbefinnande av ursprungsbefolkningar.
Om du är en pensionsinnehavare är det mycket troligt att ditt pensionssystem har betydande aktieinnehav för din räkning, antingen i Shell eller i andra företag som sysslar med (eller funderar på att bli inblandad i) tjärsandsutvecklingen.
Våra resolutioner stöds redan av vissa större investerare, men vi behöver din röst som pensionssparare för att tvinga fram en omprövning av denna skadliga och riskfyllda verksamheten.
Du kan uttrycka dina åsikter direkt till din pensionsleverantör eller (om du inte har någon) genom att skicka ett meddelande till Shells och BP:s största aktieägarna från samma sida.
Aktionen pågår fram till 18 maj.
>> Läs mer här: http://www.fairpensions.org.uk/tarsands/action
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop