Mål & Medels Gunnar Brulin skriver initierat om hur livsmedelshandelns prispress påskyndat en kapplöpning mot botten.
Recension: Billig mat – en dyr affär – Om matmakt och behovet av medvetna konsumenter, Gunnar Brulin, Livsmedelsarbetareförbundet och Premiss förlag, 2006
Samtidigt som MJV:s bok Makten över maten lämnade tryckeriet blev även boken Billig mat – en dyr affär färdig. Författaren Gunnar Brulin är mångårig reporter på tidningen Mål & medel. Han har samlat ett antal reportage han skrivit från livsmedelsproduktionens Sverige och bundit samman dem med analyser och reflektioner.
Boken fokuserar på prispressen och centraliseringen inom handeln som slår ut arbeten och gör att produktionen flyttar allt längre bort från Sverige. När de tre stora handels- och grossistkedjorna Ica, Coop och Axfood bestämmer vad som ska få plats på hyllorna väljs de lokalproducerade produkterna bort eftersom de inte passar in i de centralt beslutade butikskoncepten. Lokala handlare ges begränsad möjlighet att styra utbudet.
I stället vill företagen fylla hyllor och kyldiskar med egna märkesvaror (EMV): Icas sallad, Coop x-tra-kyckling, Willys pasta, Eldoradochoklad eller Euroshopperkonserver. Fram träder bilden av en gigantiskt kapplöpning mot botten där livsmedelsproducenter bjuder under varandra för att få EMV-kontrakten.
Gunnar Brulin ger sig även iväg till Brasilien varifrån Swedish Meats importerar kycklingen som hamnar i många av våra storkök. Vid de löpande kycklingbanden slits brasilianska kvinnors kroppar ut på några få år. Vad hjälper det dem att en svensk veterinär varit på plats och godkänt hygien och uppfödningsvillkor?
Ett perspektiv boken saknar är att människor utan arbets- och uppehållstillstånd utnyttjas även inom den svenska livsmedelsproduktionen. Gunnar Brulin har grävt djupt i prispressens effekter, men frågan är om han verkligen nått botten.
Emil Schön
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Fossilnedrustningsavtalet
- En seri(e)ös väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop