Första veckan på COP19 – Ian summerar

Ian Fiddies Jordens VännerNu när den första veckan av FN:s klimattoppmöte COP 19 i Warszawa, Polen är över får jag en konstig känsla av overklighet. Jag måste ha missuppfattat något. Det som pågår kan inte vara sant, jag vill inte att det ska vara sant, kan det verkligen vara sant? Hur i helvete kan det som pågår vara sant!? #COP19 #ianatcop19
 

Veckan inleddes med en storm, alltså den mäktigaste storm som någonsin har uppmäts. Tusentals har dött, Filippinerna har ödelagts. Tyfonen kan inte beskrivas som annat än en tragedi. En tragedi av ofattbara proportioner. Det enda ljus som kan ses i tunneln är att nu måste klimatförhandlingarna i Warszawa komma igång på riktig. Tyfonen Haiyan kan omöjligt ignoreras av förhandlarna på COP 19 — eller kan den det?
I en artikel finns inte tillräckligt med utrymme att förklara allt som hänt i och kring mötet här i Warszawa, hittills, men jag ska försöka mig på en kort sammanfattning på ett förståeligt språk. Parallellt pågår en rad olika förhandlingar. I ett nötskal handlar det om ”mitigation”, ”adaptation” och ”loss and damage”, om jag får använda de engelska termerna. Jag betar av dem i turordning.
”Mitigation” handlar om att minska utsläppen eller snarare att komma undan utan att minska utsläppen. Australien har dragit tillbaka alla sina tidigare löften och USA har sagt att de redan gör jättemycket och att frivilliga utsläppsmål är den enda vägen framåt. Med andra ord: att minska utsläppen så mycket som man utfäst sig att göra istället för så mycket som behövs. Kanada uppmanar utvecklingsländerna att riva upp sina löften och, sist men inte minst, idag fredag annonserar Japan att de ändrar 2020 års utsläppsmål från 25% till en ökning av ynka 3,1% jämfört med 1990. Det ser ganska dystert ut.
Men hur står det till med ”adaption”? Rika länder med historiskt höga utsläppsnivåer ska ge stöd till fattiga länder så att de kan överleva klimatförändringarna. Det finns ett löfte om 100 miljarder dollar årligen som gavs vid COP 15 i Köpenhamn. Det har även skapats en fiffig mekanism som ska hantera detta. Det som dock inte verkar finnas är några pengar. Men i vilket fall som helst går det inte att adaptera mot den typ av naturhändelse som plattade till både Filippinerna och filippinarna.
Det som är kvar är ”loss and damage”. De stora förorenarna vägrar minska utsläppen, det går inte att adaptera till ett klimat som skenar iväg. Så de som påverkas mest av klimatkaoset men som inte har orsakat den skulle mycket väl kunna förväntas en hel del kompensation från de som har orsakat klimatförändringarna. Svaret till detta förslag från USA och Australien är att fattiga länder bara kan fortsätta drömma om kompensation. Läget i förhandlingarna är inte särskilt uppmuntrande.
Fast det finns så klart positiva nyheter. Jag har frågat runt lite bland några COP-veteraner. Ingen har svarat min fråga om positiva nyheter direkt , utan först efter en ganska lång tankestund. Och två ljusglimtar finns: förhandlingarna pågår, de har inte brutit samman. Och att det kunde har varit mycket sämre om Ryssland hade fått mer gehör. Knappast någon grund att börja fira men alltid något. De ungdomsdelegater som jag har träffat gör att man inte heller kan vara helt utan optimism.
Sammanfattningsvis: Fastän det finns hopp är läget dystert. Men det är inte dags att ge sig än. Det som behövs är tryck på politiker där hemma, det är gräsrötterna som måste börja höja sina kollektiva röster. Vanliga människor som måste sätta press på riksdagspartierna. Just nu är det stora företag som verkar sätta dagordningen under klimatförhandlingarna med sitt kortsiktiga vinstintresse och ett närmast psykopatiskt förakt för alla människors rätt till ett skäligt liv. Ska vi verkligen låta det fortsätta så här?
Text & foto: Ian Fiddies

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top