Fortsatt högt fisketryck i Östersjön efter EU:s jordbruks- och fiskerådsmöte

Vetenskapliga undersökningar visar att fisket av lax och torsk i Östersjön måste minska rejält om fisket ska vara hållbart. Trots det valde EU:s jordbruks- och fiskerådsmöte att inte följa de rekommendationer som forskarna gav och lyssnade istället på fiskeindustrin.
 
 
 

Torsdagen den 17 oktober presenterades EU:s jordbruks- och fiskeråds beslut för fiskekvoter i Östersjön år 2014. Beslutsfattarna har valt att följa forskarnas råd när det gäller vissa arter. För andra arter som torsk och lax inte forskarnas råd för att få ett hållbart fiske till år 2015 följts.
– Det är beklagligt att EU:s jordbruksministrar fortsätter att tillåta ett högt fisketryck på Östersjölaxen trots att all vetenskap visar att dess status är bedrövligt, säger Magnus Eckeskog, fiskeripolitisk rådgivare på Oceana.
Undersökningar visar att fiskningen av Östersjöns västra torskbestånd måste minska med 44 procent för att kunna nå gränsen för maximalt hållbart fiske (MSY) år 2015. Istället sänktes fiskekvoten med 15 procent.
Beslutfattarna har sedan tidigare gått med på att följa forskarnas råd och nå MSY till år 2015. När fisket sker enligt MSY fiskas överskottet av fisk. MSY är en räknemodell för hur mycket fisk som kan fiskas och fortfarande låta det finnas ett livskraftigt bestånd.
För laxen minskade fiskekvoten med två procent, trots att en minskning på minst 50 procent hade krävts för att ge laxen en chans att nå hållbara nivåer till år 2015.
 
Text: Madeleine Sturelind
Foto: Flickr – macieklew

1 reaktion på ”Fortsatt högt fisketryck i Östersjön efter EU:s jordbruks- och fiskerådsmöte”

  1. Pingback: Torskfisket i Östersjön | Njord

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top