Pressmeddelande: Fortsatt kamp för Europeiska nattåg

Uppdatering 2015-01-15

Ellie Civjat överlämnade igår e-postaktion Rädda de Europeiska nattågen till Ulrich Homburg, som leder divisionen för persontrafik hos Deutsche Bahn. Ellie följde även hearingen om nattågen i tyska parlamentet, som tyvärr blev en besvikelse. Deutsche Bahn visade ett ekonomistiskt perspektiv utan vision för vidareutveckling.

Andra sakkunniga kom med en del intressanta inslag som dels ifrågasatte Deutsche Bahns kalkyler och dels var intressanta framtidsvisioner. Men läget är svårt eftersom nattåget har konkurrens av både lågprisflyget och nattbussar.
Pressmeddelande 2015-01-13

    Klimathotet kräver en överflyttning av resande från flyg till tåg. Kampen för de europeiska nattågen fortsätter. Det säger Ellie Cijvat ordförande i Jordens Vänner som idag tisdag tar tåget till Berlin och protesterna vid den tyska riksdagen imorgon.

Svenska Jordens Vänner tog initiativ till en europeisk protest mot nedläggning av nattågen mellan bl. a Köpenhamn, Amsterdam, Berlin, Prag och Paris. På onsdag kulminerar kampanjen i samband med en hearing i Bundestag, den tyska riksdagen.

    Ingen annan av våra e-postkampanjer har fått så stort stöd, från olika organisationer, turistföretag och resenärer. Flera nattåg lades ner i december men vi kommer att fortsätta kämpa för att trafiken skall återupptas inför klimatmötet i Paris, säger Ellie Cijvat.

Idag tar hon dagtåget från Malmö till Berlin. Där kommer hon att presentera tusentals namnunderskrifter till Deutsche Bahn som är huvudansvariga för City Night Line, nattågen som trafikerat Europa i många årtionden. Därefter kommer den nybildade internationella koalitionen för nattågen att rikta sökljuset mot EU och dess medlemsstater.

    Under våren och sommaren ska vi försöka få politikerna att skapa rättvisare villkor för det miljövänliga sättet att hålla Europa samman. Flyget är nästan alltid skattebefriat vilket missgynnar tåget. EU:s avregleringspolitik med vinstkrav på tågbolagen har förvärrat situationen.

Jordens Vänner kommer också att öka opinionsbildningen för de svenska nattågen. I sommar avgörs framtiden för sträckan Malmö- Stockholm och på sikt kan även nattåg till Norrland vara hotade.

    Vagnarna är från 80-talet och fungerar ännu bra, men snart behövs en ny generation nattåg. Ett bra exempel är Finland som precis investerat i nya bekväma sov- och liggvagnar, säger Jordens Vänners ordförande Ellie Cijvat.

Presskontakt: Ellie Cijvat 073 778 2242

1 reaktion på ”Pressmeddelande: Fortsatt kamp för Europeiska nattåg”

  1. Nattåg är dyrare att tillhandahålla än dagståg. I första hand beroende på att dom inte kan köra lika många passagerare. Det är dock inte den enda anledningen till att tågen hotas med nedläggning. Inom EU infördes dessutom år 2000 en regel om att tågbolag behövde betala extra avgifter då de korsar gränser, till detta tillkommer också administration och vissa förhandlingskostnader för att besluta om priserna. I Tyskland är tågbolagen dessutom tvungna att betala skatter och moms på biljettförsäljningen som flygbolagen slipper undan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top