Fossilfri Zon

Den absolut största orsaken till klimatkrisen är fossila bränslen. Kol, olja och fossilgas står idag för cirka 80 % av alla koldioxidutsläpp. Det finns inga alternativa lösningar – för att hantera den kris vi står inför måste vi så snabbt som möjligt fasa ut fossilindustrins hela produktion av olja, kol och gas. Kampanjen Fossilfri Zon syftar till att sprida idén om ett fossilnedrustningsavtal i Sverige.

Fossilfri Zon arbetar genom både en nationell samordningsgrupp och lokala grupper för att uppmärksamma avtalet och få svenska kommuner att ställa sig bakom. Ju fler vi är desto mer kan vi påverka! Vill du vara med och arbeta för ett fossilfritt samhälle?

5 saker du kan göra

💥 Sprid namninsamlingen vidare
Vi vill att alla ska få chansen att vara en del av det här hoppfulla initiativet. Inspirera andra att skriva på namninsamlingen och engagera sig genom att sprida vidare länken tillsammans med hashtaggen #fossilnedrustningsavtalet. 

💥 Kampanja tillsammans med andra
Det är tillsammans vi åstadkommer verkligen förändring! Att engagera sig tillsammans med andra gör dessutom engagemanget både roligare och lättare. I Stockholm och Göteborg har vi redan aktivister som driver frågan och de vill gärna bli fler! Bor du i en annan kommun? Dra ihop ett gäng vänner och starta en egen grupp. Hör av er till aktivism@jordensvanner.se så hjälper vi er att få kontakt och komma igång.  

💥 Skriv en insändare
En insändare är ett kraftfullt verktyg för att sprida idéer. Genom en insändare har du möjlighet att själv sätta ord på vad du vill ska förändras i samhället. Inom kort lanserar vi en guide till hur du kan komma igång med din insändare för att kräva att just din kommun skriver på initiativet. Håll koll på vår hemsida och sociala medier. 

💥 Bildaktion
En bild säger mer än tusen ord. Ta en bild på dig själv eller din grupp med hashtaggen #fossilnedrustningsavtalet och sprid bilden vidare på sociala medier.

💥 Skriv ett medborgarförslag till kommunfullmäktige
Alla kan skriva medborgarförslag till kommunen de är folkbokförda i. I de flesta fall skickar du ett kortfattat mail eller brev med ditt förslag, ditt namn och dina kontaktuppgifter. Kolla på din kommuns hemsida vad som gäller och till vilken adress du ska skicka förslaget.

Har du frågor eller vill bolla idéer? Maila aktivism@jordensvanner.se så hjälper vi dig! 

Vad är Fossilnedrustningsavtalet?

Fossilnedrustningsavtalet är en svensk benämning på “The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty”  – ett hoppfullt initiativ och en global kampanj för att möjliggöra en global rättvis omställning från fossila bränslen till förnybar energi och hållbara samhällen. Kampanjen mobiliserar politiskt tryck för ett internationellt avtal för att stoppa spridning och rusta ner produktion av fossila bränslen i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Precis som med kärnvapenhotet hotar produktionen av fossilbränslen och resulterande klimatkris själva existensen för våra samhällen – men med mycket större sannolikhet att katastrofen inträffar. Fossilindustrin och fossilbränsleproducerande länder är nämligen fast beslutna att till 2030 producera mer än dubblet (120%) så mycket fossila bränslen än vad som krävs för att nå Parisavtalet 1,5-gradersmål. Detta får inte ske.

Ett internationellt avtal krävs därför som omedelbart stoppar ytterligare expansion, med bindande överenskommelser om snabb nedrustning och en rättvis omställning till fossilfria samhällen.

1. Icke-spridning
All prospektering och nyproduktion av fossila bränslen stoppas omedelbart över hela världen. Fossilindustri och länder som producerar fossila bränslen måste förbinda sig att omedelbart stoppa alla planer på expansion. Länder som ännu inte utvinner eller producerar fossila bränslen måste förbinda sig att inte påbörja nya fossila projekt.

2. Global nedrustning
De länder som nu producerar fossila bränslen stänger ner detta så snart som möjligt. Rika länder med lågt beroende av fossilbränsleintäkter för att finansiera hälsa, skolor och andra offentliga verksamheter måste stoppa produktionen omedelbart. Fattiga länder med stort beroende behöver mer tid och internationellt stöd. Fossil infrastruktur behöver nedmonteras överallt.

3. Rättvis omställning
Fossilnedrustningsavtalet måste säkerställa att omställningen bort från fossila bränslen sker på ett rättvist, fredligt och hållbart sätt. Vi behöver en omställning som möjliggör en rättvis fördelning av resurser, förnybar energi och andra klimatvänliga lösningar för varje medborgare, arbetare, samhälle och land genom att möta allas behov i omställningen, och i synnerhet de människor som drabbas hårdast av både klimatkrisen och nedstängningen av fossilindustrin.

Skriv på namninsamlingen och sprid vidare!

Scroll to Top