Tre män tillbringar sommaren med att bygga en stuga 14 meter upp i en norrbottnisk tall. Medan de frågar sig själva varför de gör det, och varför de gör en dokumentär om det.
Filmrecension: Trädälskaren, Regi: Jonas Selberg Augustsén, Distribution: Folkets bio, 2008
Då och då klipps olika slags experter in som försöker reda ut frågan, och människans relation till träden, lugnet och friheten.
Biskop emeritus Martin Lönnebo tycker att vi pratar om människor alltmer i termer av maskiner, fastän vi borde sträva mot trädlikhet. Trendanalytiker Cay Bond anser att naturen är mer inne än någonsin. Göran Greider talar om hur Sveriges snabba urbanisering har lämnat en tomhet i oss.
I filmen ryms mycket längtan; bort från Stockholm och hem till mormor, palten och de långa horisonterna. De kommer dit men ändå inte riktigt. Hela filmen blir en strävan mot ett lugn som aldrig helt infinner sig. Det är som att de inte egentligen vill slå sig till ro och se ut över vidderna. Kanske av rädsla för att hamna i en naturromantisk indiangenre, som de dock aldrig riktigt är i närheten av. Närmare är statoilkorv med mos och vingliga byggnadsställningar kring tallen. Andlöst vackra motljusbilder varvas med rastlöshet och tröga skruvar.
Reflexioner kring skogsbrukets härjningar saknas helt, men kanske är det ett medvetet val, att undvika kamp och politik. Att bara följa sin vagaste längtan.
Anna Froster
MenyStäng
- Om oss
- Aktuellt
- Vårt arbete
-
-
- Klimat och Energi
- Klimaträttvisa nu!Ökad intensitet hos orkanerna, fler och värre översvämningar, stigande havsnivåer, svårare villkor för jordbruket, större brist på rent vatten och större utbredning av malaria. Det är några av de konsekvenser som en högre temperatur troligtvis för med sig. Vissa av dessa förändringar går att se redan idag! Den industrialiserade delen av världen står för fyra femtedelar av alla utsläpp av växthusgaser, men det är utvecklingsländerna som drabbas värst. I en stor studie gjord av Friends of the Earth och en rad andra organisationer beskrivs effekterna av klimatförändringarna i de fattigare delarna av världen. Alla ansträngningar som görs för att minska fattigdomen riskerar att gå upp i rök om inte klimatförändringarna hejdas. En annan rapport beskriver situationen i Afrika. Läs rapporterna Up in Smoke och Africa – Up in Smoke
- Växthusgaser
- Bli klimatinformatör
- Boka klimatworkshop
- Changemakers – Vår väg till klimaträttvisa
- Klimat och Energi
-
-
- Våra Partners
- Stöd oss
- Miljötidningen
- Kontakt
- Webbshop