Friends of the Earth Europe protesterar mot matspekulationer

Skådespelare utklädda till bankirer som samlades utanför Europeiska Parlamentet blev stoppade med varningstejp under en kampanj den fjärde september. Kampanjen uppmanade EU:s förhandlare att skärpa de regler som ska hindra destruktiva matspekulationer.
 
 

 
Protesten från Friends of the Earth Europe och utvecklingsorganisationerna FairFin, Oxfam, SOS Faim, World Development Movement och CNCD kom i början av de avgörande förhandlingarna om EU:s föreslagna reformer som kallas MiFID (Markets in Financial Instruments Directive).
Organisationerna uppmanar förhandlarna att täppa till kryphål i förhandlingstexterna och därmed hindra banker och investerare från att driva upp matpriser genom matspekulation.
Anne van Schaik, ansvarig finanstalesman på Friends of the Earth Europé, säger: ”Vi tror att människors hunger måste komma före hungern hos finansiella institutioner. Europa måste ha starka finansiella regleringar för att hindra banker och finansiella investerare från att göra en förtjänst av att ta mat från bordet.”
En bit varningstejp som representerade 35.000 invånares oro överlämnades till Markus Ferber, den tyske parlamentsledamoten som leder diskussionen om reformerna för MiFID.
Markus Ferber, ledamot, säger: ”Vi försöker att stänga alla kryphål, det finns inte någon anledning till att matspekulationer skulle ske.”
Matspekulationer uppstår när spekulanter spelar på priset på mat. Detta skapar svängningar i livsmedelspriserna och pristoppar som kraftigt ökar priset för baslivsmedel. Detta har drastiska konsekvenser för världens fattigaste människor.
Friends of the Earth Europe och sammarbetsparterna Fairfin, Oxfam, World Development Movement, SOS Faim och CNCD vill att EU ska införa stränga regler på marknaden för att stoppa överdrivna spekulationer. Bland annat vill de begränsa antalet avtal som kan hållas av varje spekulant. Detta skulle bidra till att säkra låga och stabila priser i framtiden. Dessutom ställs det stora krav på öppenhet och rapportering för att säkerställa en meningsfull övervakning.
 
Översättning: Madeleine Sturelind
Läs originalartikeln på Friends of the Earth Europes hemsida.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top